Nogomet
0

Beckenbauer: SP 2018. bi trebalo biti u Evropi

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
- Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine trebalo bi se održati na evropskom kontinentu - izjavio je Franz Beckenbauer za australski Sun-Herald.

Legendarni Kaiser nije precizirao koja bi država trebala biti domaćin najvećoj svjetskoj nogometnoj priredbi, ali je napomenuo kako bi Engleska bila sposobna za takvo što.

  • Odluka je još daleko, više od godinu dana. Ali, red je na Evropi. Kao član Evropske nogometne federacije (UEFA), volio bih prvenstvo vidjeti u Evropi, a što se tiče zemlje koja bi ga ugostila, tu je utrka otvorena. Engleska bi već sutra mogla biti domaćin jer ima stadione, infrastrukturu, navijače, sve. Ali, više se država kandidiralo i zato pričekajmo - objasnio je Beckenbauer.

Nijemac je jedan od 24 člana Izvršnog odbora Međunarodne nogometne federacije (FIFA) koja će u decembru sljedeće godine odlučivati o domaćinstvu svjetske smotre 2018. i 2022. FIFA je primila devet kandidatura za 2018. (Australija, Engleska, Indonezija, Japan, Meksiko, Rusija, SAD, te zajednički Belgija i Nizozemska i Portugal i Španjolska) i 11 za 2022. godinu (sve kandidature kao i za 2018., te Južna Koreja i Katar).

Australskim je novinarima Beckenbauer rekao i da je njihova zemlja dobar kandidat za 2022. godinu ako prvenstvo 2018. doista završi u Evropi.

  • Mislim da Australija ima dobre šanse jer dosad nikad nije bila domaćin svjetskom prvenstvu. Australija je predivna zemlja i predivan kontinent - poručio je osvajač svjetske krune s Njemačkom i kao igrač i kao izbornik.