Vratio ga u život
38

Baždarević Zvezdi predlagao igrača koji ih je "zavio" u crno: Zvao sam ga, ali postoje i granice

H. H.
Baždarević tokom mandata na klupi reprezentacije BiH (Foto: N. G./Klix.ba)
Baždarević tokom mandata na klupi reprezentacije BiH (Foto: N. G./Klix.ba)
Nekadašnji selektor reprezentacije BiH Mehmed Baždarević u razgovoru za Sport klub otkrio je da je svojevremeno Crvenoj zvezdi predlagao dovođenje napadača Frantzdy Pierrota sa Haitija koji je ove sezone presudio Beograđanima u play-offu Lige prvaka.

Pierrot je na kraju završio u redovima Maccabija iz Haife, te je Zvezdi postigao dva gola u prvom meču u kojem su Izraelci slavili 3:2.

"Svojevremeno sam predlagao da napadač Pierrot pređe iz Guingampa u Crvenu zvezdu. Pozvali su me menadžeri koji su naglasili da rade u ime Crvene zvezde i pitali, cijeneći, poštujući, moj višedecenijski angažman u Francuskoj, mogu li nekog napadača da preporučim. Nisam dugo razmišljao. Prva ideja je u većini slučajeva i najbolja ideja, rekao sam: 'Pierrot iz Guingmapa'. Ubrzo sam dodao i ime centarfora Parisa, kluba, čiji sam bio trener", otkriva Baždarević za SK.

"Sarađivao sam sa Pierrotom, momak je, zbog povrede, pola godine bio van stroja, vratio sam ga u život, poklonio mu povjerenje, dva mjeseca je proveo u najboljem sastavu, a onda sam se s njim pozdravio, spakovao stvari i napustio Guingamp, misleći da su mi već otvorena neka druga evropska vrata. Čak sam ga i lično, telefonom pozvao, saopštivši mu da postoji interesovanje Crvene zvezde, što je, čini mi se, naišlo na njegove simpatije. I tu se, sve što se Pierrota i mene ticalo – završilo. U svemu bi trebalo da postoje granice, trener sam, radim svoj posao, ne pripadam svijetu menadžerstva", otkrio je Meša.

Bažadarević je već preko godinu bez angažmana, a ispričao je i da je imao ponude s Kipra i Grčke koje nisu realizovane.

Baždarević je, podsjetimo, na klupi nogometne reprezentacije BiH bio od decembra 2014. godine do oktobra 2017. godine i Zmajeve je vodio na 24 utakmice.