Nogomet
64

Baždarević postavio rekord: Za Zmajeve 2016. godina procentualno najuspješnija

Piše: Edin Isanović
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Približava se kraj godine i sumiraju se rezultati u 2016. Za nogometnu reprezentaciju bit će i procentualno najuspješnija. Izabranici Mehmeda Baždarevića imaju uspješnost 70,37 posto, što je najbolji rezultat najpopularnije bh. selekcije u jednoj godini. Od devet utakmica upisano je šest pobjeda (uključujući trijumf nad Danskom nakon jedanaesteraca u Japanu), jedan remi i dva poraza. Gol razlika je 22:15.

Osim toga, u protekloj godini bh. nogometna reprezentacija osvojila je Kirin kup u Japanu.

Bh. reprezentativci su slavili u prijateljskim utakmicama protiv Luksemburga i Švicarske, na Kirin Kupu protiv Danske i Japana te u kvalifikacionim mečevima u okršaju sa Estonijom i Kiprom.

Remi je zabilježen i u kvalifikacionom dvoboju sa Grčkom, dok su Zmajevi poraženi u prijateljskom okršaju sa Španijom i u kvalifikacionom susretu protiv Belgije.

Prethodno su najuspješnije godine bile 2003. i 2013. kada je uspješnost bila 66,66 posto. Ipak, na izmaku aktuelne godine statistika je za nijansu bolja. Procentualno najlošija godina je 2002. kada je uspješnost bila 11,11 posto (u šest mečeva upisana četiri poraza i dva remija).

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Zmajevi će u 2017. godini pokušati izboriti odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji. Izabranici Mehmeda Baždarevića u grupi H zauzimaju treće mjesto sa sedam osvojenih bodova iz četiri odigrane utakmice. Belgija je lider sa maksimalnim učinkom, dok je Grčka druga sa dva boda manje.