Nogomet
1

Baždarević: Nismo došli gledati Japance, nego raditi, a zbog nekih navoda smo tu gdje jesmo

Piše: O. T.
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine doputovala je u Japan gdje će nastupiti na Kirin kupu zajedno s Danskom, Bugarskom i domaćinom Japanom. Selektor Mehmed Baždarević u razgovoru za naš portal govorio je o očekivanjima pred ovaj kup, ali i o špekulacijama u kojima je spominjana njegova ostavka.

Nakon susreta sa Španijom koja je slavila rezultatom 3:1, selektor Baždarević je oslobodio nekoliko igrača našeg tima, dok su neki otpali zbog povrede. Tako je u Japan otputovao 21 reprezentativac, a prvi trening počinje danas u 11:30 po našem računanju vremena.

"Bilo je dugo putovanje, neki su putovali i više od 25 sati. Učinit ćemo sve da odigramo dobro i pobijedimo. Zbog toga smo i došli. Uz to, želimo dati šansu nekim igračima da se dokažu i u budućnosti budu standardni reprezentativci", kazao je Baždarević.

Prije i poslije meča sa Španijom, pojavili su se navodi u neslaganjima unutar krovne kuće bh. fudbala i stručnog štaba. Kao razlog navodio se upravo Kirin kup i razilaženja o odluci da se nastupi na ovom kupu. Spominjana je i Baždarevićeva ostavka. Selektor smatra da je sasvim nepotrebno narušavati atmosferu i burno je reagovao na takve navode.

"Uopće me ne interesuje šta se piše. Mi znamo zašto smo došli u Japan. Nismo došli da gledamo Japance nego da radimo. Svakako se u našim medijima piše vrlo malo normalnih stvari i ne piše se ono što bi se trebalo pisati. Igrali smo protiv Španije, a nije se o tome pisalo, nego o nekim glupostima. Normalno da bih više volio igrati protiv Njemačke, Argentine ili Portugala, ali Fudbalski savez BiH je preuzeo obavezu, a mi smo tu da je odradimo na najbolji način", odgovorio je selektor.

Baždarević se nije zadržao na tome. Teško mu je palo što se tri mjeseca prije početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo pojavljuju priče koje ne pomažu u građenju tima za prave ispite.

"Naši i pišu vrlo malo normalnih stvari. Zato i jesmo tamo gdje jesmo. To su oni što sve znaju. Mišljenje se može reći, ali ono što se piše obično je bez ikakve osnove i realnog razmišljanja", poručio je Baždarević.

Prvi susret na turniru izabranici Mehmeda Baždarevića odigrat će u petak, 3. juna, u 9:00 sati po našem vremenu, a protivnik je Danska. Drugi par čine Bugarska i Japan. Njihov meč je na rasporedu sutra u 12:00 sati po našem vremenu. Finale i susret za treće mjesto na rasporedu su narednog utorka, 7. juna.