Uoči utakmice
47

Baždarević i Begović: Moramo biti ozbiljni, Gibraltar će učiniti sve da nam pomrsi planove

Piše: E. M.
Detalj sa bh. konferencije za novinare (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će na Bilinom Polju u Zenici protiv Gibraltara odigrati kvalifikacionu utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo, a selektor naše reprezentacije Mehmed Baždarević i golman Asmir Begović najavili ofanzivnu, ali opreznu igru.

Baždarević je najavio kako će sutra na utakmici selektora na klupi mijenjati stručni štab koji će donositi odluke, te da je ekipa uigrana iako ima dosta novih igrača.

"Mislim da smo uigrani, za ovo vremena koliko smo proveli zajedno smo učinili sve da sačuvamo ozbiljnost i odgovornost te da igramo onako kako smo igrali pa i bolje. Ima dosta novih igrača, ali osim ovih koji su prvi put ovdje, svi znaju principe i ono što tražimo od prvog dana. Mislim da neće biti problema, ali bitan je angažman i profesionalan odnos prema utakmici. Mislim da će ona biti komplikovana ako ne uradimo ono što treba", izjavio je Baždarević.

Selektor je izjavio kako od prvog dana ima 11 igrača koji će istrčati na teren te da zadnji trening otklanja sve dileme.

"Po tradiciji nećemo reći tih prvih 11, ali važno je da oni koji izađu daju sve od sebe i da osvojimo tri boda koja su nam izuzetno važna", dodao je Baždarević.

Golman naše reprezentacije Asmir Begović je kazao da mora postojati balans u napadu i odbrani, iako su svi njegovi saigrači najavljivali napad od prve minute susreta.

"Mislim da moramo imati pravo rješenje u napadu i odbrani. Imat ćemo više loptu u nogama i moramo pametno igrati. Gibraltar ima svoj kvalitet i moramo igrati sa velikom disciplinom i biti pametni", kazao je Begović.

Baždarević vjeruje da su se protivnici dobro pripremali za sutrašnju utakmicu, ali da je najbitnije da bh. ekipa odradi dobar posao.

"Sutra moramo biti ozbiljni i kvalitetni i ako uradimo ono što treba da uradimo, mislim da smo bolja reprezentacija. Njih gledamo sa velikim respektom, ali znamo da će učiniti sve da nam pokvare planove", dodao je Baždarević.

Begović je dodao kako je u sutrašnjoj utakmici bitna samo pobjeda te da gol razlika i nije toliko bitna.

"Odigrat ćemo što jače i profesionalnije. Bitno je da odigramo kako treba, pa ćemo razmišljati o rezultatu", izjavio je Asmir.

Baždarevića ne brine ni slaba minutaža pojedinih reprezentativaca koji su se proteklih dana uspješno digli i na treninzima pokazali odličnu formu.

Na kraju konferencije za novinare selektor je kazao kako bi bilo dobro da Belgija pobijedi, kako bi bili u poziciji da je sve u njihovim rukama, ali da je ipak najbitnije da oni sutra odrade dobar posao u susretu protiv Gibraltara.