Novi zmaj
206

Baždarević dobio pojačanje: Jozo Šimunović može nastupati za BiH

Piše: O. T.
Jozo Šimunović (lijevo) i Fernandao (Foto: AFP)
Jozo Šimunović (lijevo) i Fernandao (Foto: AFP)
U Nogometni savez Bosne i Hercegovine danas je stigla zvanična potvrda da defanzivac škotskog Celtica Jozo Šimunović (22) može nastupiti za nacionalni tim Bosne i Hercegovine, saopćeno je na stranici Saveza.

"FIFA Komitet za status igrača je prihvatio zahtjev Šimunovića i NS/FS BiH za promjenu sportskog državljanstva tako da mladi fudbaler sada može igrati za reprezentaciju BiH. Jozo Šimunović je rođen 4. avgusta 1994. godine u Zagrebu, a u karijeri je osim Celtica nastupao za zagrebački Dinamo", stoji na stranici Nogometnog saveza BiH.

Šimunović je za prvi tim Dinama debitovao u julu 2013. godine prije svog 19 rođendana, a za zagrebački tim je skupio ukupno 75 nastupa u svim takmičenjima.

S Dinamom je tri puta osvojio titulu prvaka Hrvatske i jednom Kup Hrvatske, a onda je u septembru 2015. godine prešao u Celtic.

U dresu Celtica do danas je upisao 52 nastupa u svim takmičenjima pri čemu je dva puta bio prvak Škotske i jednom osvajač Kupa Škotske.

Bio je standardan član prve postave Celtica tokom prošle sezone u kojoj je ekipa Brendana Rodgersa bez poraza osvojila domaće prvenstvo.

Šimunović je prošao sve omladinske selekcije Hrvatske, ali nakon što nikada nije dobio šansu u A timu te nakon razgovora sa Mehmedom Baždarevićem odlučio je nastupiti za BiH. On je rođen u Zagrebu, ali roditelji su mu iz Jajca pa time ima pravo da zaigra za BiH, što će u budućnosti i učiniti.

Njegovim dolaskom povećala se konkurencija u odbrani reprezentacije BiH gdje su na posljednjem spisku selektora Mehmeda Baždarevića bili Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Ognjen Vranješ (AEK), Edin Cocalić (Mechelen), Toni Šunjić (Palermo), Ervin Zukanović (Atalanta), Dario Đumić (NEC Nijmegen), Samir Memišević (Groningen) i Daniel Pavlović (Sampdoria), a zbog suspenzije nije bilo Seada Kolašinca.