Bundesliga
0

Bayernova noćna mora se zove Borussia: Gladbach drugi put ove sezone pobijedio Bavarce

E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Bayerna su šokantno izgubili u susretu 18. kola Bundeslige. Borussia Mönchengladbach je odnijela sva tri boda iz Minhena pobjedom rezultatom 2:1.

Bayern je napao od prve minute, a prvu veliku priliku Bavarci su imali u 13. minuti kada se u šansi našao Robert Lewandowski, ali je Yann Sommer fantastično odbranio njegov udarac.

Samo pet minuta kasnije Sommer je bio nemoćan u duelu sa Lewandowskim. Thomas Müller je sjajno uposlio Poljaka koji silovitim udarcem matira golmana gostiju za 1:0.

U 27. minuti Gladbach je stigao do poravnanja kada je Svena Ulreicha matirao Florian Neuhaus. Samo četiri minute kasnije gosti su stigli do potpunog preokreta. Korner sa desne strane je izveo Luca Netz, a Stefan Lainer glavom pogađa za vodstvo Borussije rezultatom 2:1.

Borussia je mogla na poluvrijeme otići i sa dva pogotka prednosti, ali je Ulreich maestralno zaustavio pokušaj Breela Embola iz neposredne blizine.

Taj promašaj je u posljednjim sekundama prvog poluvremena mogao kazniti Lewandowski kada je izašao sam na Sommera i iz "mrtvog ugla" šutirao pored golmana gostiju, ali je pogodio stativu, a u nastavku akcije Müllerov šut je jedan igrač gostiju izbio sa gol-linije.

U drugom poluvremenu Bayern je pokušavao stići barem do poravnanja, no u tome nije uspio zahvaljujući sjajnom Sommeru i Gladbach je protiv lidera uspio prekinuti niz od pet utakmica bez pobjede u Bundesligi.

Zanimljivo, Borussia je upisala drugu uzastopnu pobjedu nad Bayernom nakon što je u oktobru u Kupu Njemačke slavila sa ubjedljivih 5:0.

Ova utakmica za navijače Bayerna, kad već ne po rezultatu, bit će upamćena po tome što je Paul Wanner postao najmlađi igrač koji je zaigrao za Bayern u Bundesligi.

On je sa 16 godina i 15 dana postao i drugi najmlađi igrač u historiji Bundeslige. Rekorder je igrač Borussije Dortmund Youssoufa Moukoko koji je zaigrao dan nakon 16. rođendana.

Također, danas je za Bayern debitovao i Lucas Copado, sin šure Hasana Salihamidžića.

Rezultat i strijelci:

Bayern - Borussia Mönchengladbach 1:2 (Lewandowski 18' - Neuhaus 27', Lainer 31')

Tabela: