Dominacija u Njemačkoj
14

Bayern razbio Leipzig u Berlinu (3:0) i osvojio DFB kup, Niko Kovač ušao u historiju

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipa Bayerna pobjedom protiv Leipziga rezultatom 3:0 osvojila je Kup Njemačke.

Nakon nešto opreznijeg početka utakmice, prvu priliku na meču imao je napadač Leipziga Yussuf Poulsen, ali Manuel Neuer je odlično odbranio.

Igrala se 29. minuta kada je Bayern stigao u vodstvo. Coman i Alaba napravili su višak na lijevoj strani, Austrijanac je centrirao u peterac Leipziga, a na pravom mjestu bio je Robert Lewandowski koji se sjajno izvukao i glavom matirao nemoćnog protivničkog golmana za vodstvo Bavaraca.

Na početku drugog poluvremena Leipzig je imao veliku priliku preko Forsberga, ali je Neuer fantastično zaustavio njegov udarac u situaciji jedan na jedan.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Prilike su se redale i na jednoj i na drugoj strani, a pitanje pobjednika odlučeno je u 78. minuti.

Coman je maestralno primio jednu loptu na vrhu kaznenog prostora, prošao je kroz odbranu Leipziga i silovitim udarcem pogodio za 2:0. Bayern se tu nije zaustavio i nastavio je s napadima prema golu Leipziga, a konačnih 3:0 postavio je Lewandowski u 86. minuti.

Ovaj susret ujedno je bio i posljednji za Robbena i Riberyja u dresu Bayerna s obzirom na to da će oni po isteku ugovora, a to je za šest dana, napustiti klub.

Niko Kovač ušao je u historiju nogometa u Njemačkoj s obzirom na to da je postao prvi trener koji je uzastopno osvojio Kup Njemačke s dvije različite ekipe. Podsjećamo, on je prošle godine osvojio ovo takmičenje kao trener Eintrachta iz Frankfurta. Također, Niko Kovač je ušao u historiju i kao igrač koji je osvajao duplu krunu u Njemačkoj i kao igrač i kao trener.

Ovo je za Bayern 19. trofej u Kupu Njemačke.