Bundesliga
0

Bayern pobjedom spašava prvenstvo?

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Subotnji veliki derbi 24. kola Bundeslige između Bayerna i Borussije Dortmund mogao bi definitivno otkloniti i zadnje dvojbe oko novog njemačkog nogometnog prvaka.

Sve osim Bayernove pobjede približilo bi dortmundsku ekipu na milimetar od osvajanja naslova prvaka, što bi im bio sedmi u povijesti, a prvi nakon sezone 2001/02. Bayern, koji je branitelj naslova, osvojio je 22 puta prvenstvo Njemačke.

Uoči subotnjeg okršaja na Allianz Areni, Borussia je vodeća na tabeli s 55 bodova. Bayer Leverkusen zaostaje 10 bodova, a Bayern je treći s 13 bodova manje. Nizozemski trener Bayerna Louis van Gaal još je ranije priznao kako njegova momčad nema nikakve šanse odbraniti naslov prvaka, s obzirom na prednost Dortmunđana…

"Naš glavni cilj je osvojiti drugo mjesto", govorio je Van Gaal.

Sumnjamo da je pritom "pilio naopako". Razlog zbog kojeg apsolutno treba vjerovati da će "žuto-crni" slaviti titulu na kraju sezone nije samo u njihovoj bodovnoj prednosti, već i u stilu igre koji Borussia demonstrira iz utakmice u utakmicu.

Eminentni nogometni portal Transfermarkt vrijednost tima Borussije procjenjuje na nešto više od 144 miliona eura, a Bayernovu na 294 miliona eura! Iako trener Borussije Jürgen Klopp u svom kadru nema toliko skupe i razvikane igrače kao Louis van Gaal, uspio je pronaći pravu hemiju u ekipi koja se u svakoj utakmici, neovisno igraju li kod kuće ili u gostima, nameće sa svojom ofanzivnom igrom i diktira tempo. Čak je Borussia i uspješnija u gostima (31 bod) negoli u Dortmundu (24 boda).

Bayern je, pak, gotovo cijelu sezonu igrao bez svojih krilnih napadača Arjena Robbena ili Francka Riberyja. Robben je, zapravo, odigrao samo pet utakmica ove sezone u prvenstvu, a Ribery 15. Otkad Van Gaal napokon ima obojicu na raspolaganju, forma tima je očigledno porasla. Bayern je dobio četiri od zadnjih pet utakmica u Bundesligi, a u Kölnu je izgubio s 3-2, iako je do 55. minute vodio s 2-0.

Bayern je u srijedu slavio na San Siru kod Intera s 1-0 u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Bila je to repriza lanjskog finala tog takmičenja, ali s drugačijim raspletom. Gol je u 90. minuti zabio Mario Gomez, koji je i vodeći strijelac Bundeslige s 18 golova u 21 utakmici.

"Protiv Borusije će nam biti teže nego protiv Intera. U nogama imamo tu utakmicu iz Milana, a već u subotu opet moramo na teren", kaže Van Gaal.

Izostanci

U Bayernu je najveći upitnik oko imena hrvatskog reprezentativca Danijela Pranjića. Ipak prema posljednjim informacijama, povreda prepona Pranjića nije ozbiljnije prirode i on bi trebao biti spreman za veliki subotnji bundesligaški derbi. Pitanje je hoće li biti i u početnom sastavu.

U Borussiji je povriješen prvi golman Roman Weidenfeller, koji je nakon sudara sa saigračem iz odbrane Matsom Hummelsom pretrpio istegnuće medijalnog ligamenta i manje napuknuće patele. Vjerovatno neće biti spreman za utakmicu. U tom slučaju, na gol će Australac Mitchell Langerak.

Vjerovatni sastavi

Bayern: Kraft - Lahm, Timoščuk, Breno, Badstuber - Luiz Gustavo, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribery - Gomez

Borussia Dortmund: Langerak - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - Bender, Sahin - Blaszczykowski, Götze, Großkreutz – Barrios

Forma

Bayern:

Pobjeda Inter 1-0 (u gostima), Liga prvaka 23. februara Pobjeda Mainz 3-1 (u gostima), Bundesliga, 19. februara

Pobjeda Hoffenheim 4-0 (kući), Bundesliga, 12. februara Poraz Köln 3-2 (u gostima), Bundesliga, 5. februara Pobjeda Werder 3-1 (u gostima), Bundesliga, 29. januara

Borussia Dortmund:

Pobjeda St. Pauli 2-0 (kući), Bundesliga, 19. februara Remi Kaiserslautern 1-1 (u gostima), Bundesliga, 12. februara Remi Schalke 0-0 (kući), Bundesliga, 4. februara Pobjeda Wolfsburg 3-0 (u gostima), Bundesliga, 29. januara Remi Stuttgart 1-1 (kući), Bundesliga, 22. januara