Moraju platiti 25.000 eura
0

Bayer kažnjen zbog Ballackovog propuštanja doping-testa

Totalsport
Michael Ballack
Michael Ballack
Penzionisanog njemačkog nogometaša Michaela Ballacka posljednjih su dana puni mediji. U Španiji mu je počelo suđenje zbog prebrze vožnje, a u Njemačkoj se pojavio doping-slučaj s njim u glavnoj ulozi...

Nije, međutim, Ballack bio dopingiran, već je u septembru prošle godine propustio jedan doping-test o čemu njegov tadašnji klub Bayer Leverkusen nije na vrijeme obavijesti nadležne organe, pa je sada suočen s novčanom kaznom. Naime, prema pisanju Bilda, 23. septembra 2011. godine, dan prije okršaja "apotekara" s Bayernom, u trening-centru kluba iz Leverkusena su se pojavili kontrolori Njemačke antidopinške agencije (NADA) i Evropske nogometne federacije (UEFA). Odredili su desetoricu igrača za testiranje, a među njima i Ballacka koji taj dan nije došao na trening zbog prehlade.

Klub je, prema pravilima UEFA-e, morao odmah pisanim putem obavijestiti nadležna tijela da njegov igrač neće biti na najavljenom mjestu, no faks je poslan sat vremena prekasno. Nije pomoglo ni to što je Bayer usmeno obavijestio kontrolore da Ballacka neće biti. Uz to, klub iz Leverkusena je dvaput zaboravio poslati u UEFA-u raspored treninga za iduću sedmicu.

Krovno evropsko nogometno tijelo je bilo nemilosrdno i odrezalo je "apotekarima" 25.000 eura kazne. U Bayeru su se odlučili žaliti Međunarodnom sportskom sudu (CAS) u Lausannei, a prvo je saslušanje na rasporedu 30. novembra.