Nogomet
127

Batistuta: Ljekaru sam rekao da mi amputira nogu, toliko me boljelo

Klix.ba
Gabriel Batistuta (Foto: Arhiv/EPA)
Gabriel Batistuta (Foto: Arhiv/EPA)
Argentinska fudbalska ikona Gabriel Omar Batistuta za vrijeme igračke karijere milionima navijača donosio je radost svojim golovima, a danas ne smije ni šutnuti loptu.

Ovaj 45-godišnjak od odlaska u igračku penziju ima bolove u zglobu koji su svojevremeno bili toliko jaki da se kod specijaliste raspitivao o amputaciji.

Popularni Batigol, kako su ga navijači zvali, igrao je u nekoliko velikih klubova Serie A, a najprije u Fiorentini, gdje je proveo više od deset godina i postigao 168 golova. Međutim, od odlaska iz svijeta profesionalnog fudbala jako pati.

"Napustio sam fudbal i preko noći više nisam mogao hodati", kazao je za TyC Sports. "Jedne prilike sam se pomokrio u krevet iako je toalet bio udaljen samo tri metra. Bilo je četiri ujutro i znao sam ako stanem na nogu to će me ubiti".

Batistuta je ispričao kako je posjetio ljekara Avanzija, specijalistu za ortopediju i traumu, i rekao da mu odsječe nogu.

"Pogledao me je i rekao da sam lud. Više nisam mogao trpjeti. Neopisivo je kakvi su to bili bolovi", povjerio se južnoamerički idol.

Podvrgnut je operaciji zbog koje mu je jedna noga kraća, te sada uspijeva uživati u aktivnostima kao što je igranje golfa.

"Izabrao sam desnu nogu, nisam mogao operisati obje. Bilo mi je svejedno. Rehabilitacija je bila teška i duga. Problem je što nemam hrskavice niti tetiva. Mojih 86 kilograma drže samo kosti. Odatle dolazi bol", ispričao je Batistuta, koji je 2005. godine okončao karijeru u katarskom Al-Arabiju.

Ipak, dodaje da je sada puno bolje nego prije tri godine.