Zvijezda Levantea
7

Bardhi za Klix.ba: Sanjao sam La Ligu, utakmica protiv Barcelone mi je najvažnija u karijeri

Piše: D. B.
Enis Bardhi (Foto: EPA-EFE)
Enis Bardhi (Foto: EPA-EFE)
Makedonski internacionalac albanskog porijekla i nogometaš španskog Levantea Enis Bardhi iza sebe ima odličnu sezonu u La Ligi, a njegove sjajne performanse i golovi nisu prošli neopaženo pa se našao "na meti" velikana poput PSG-a i Intera. U ekskluzivnom razgovoru za portal Klix.ba je govorio o svojoj španskoj avanturi, duelima s velikanima La Lige, reprezentativnoj karijeri te planovima za budućnost.

Bardhi je rođen u Skoplju u Makedoniji, ima 22 godine te igra na poziciji veznog i ofanzivnog veznog igrača. Posjeduje makedonsko i albansko državljanstvo, a nastupa za reprezentaciju Makedonije. Karijeru je počeo u makedonskom Shkupiju, potom je igrao za mladi tim danskog Brondyja, a bio je i član švedske Prespe Birlik. Afirmisao se igrajući za mađerski Ujpest, a u julu prošle godine je postao igrač Levantea, gdje je dokazao svoj kvalitet i privukao veliku pažnju.

Enis uživa nastupajući u jednoj od najboljih liga svijeta.

"Zaista je veoma lijepo igrati ovdje u Španiji, La Liga je definitivno među najboljim na svijetu. Zadovoljan sam ovdje jer mogu konstantno napredovati, na svakom treningu i svakoj utakmici", izjavio je Bardhi za portal Klix.ba.

Levante je uoči posljednjeg kola La Lige na 15. mjestu sa 46 osvojenih bodova te je davno osigurao opstanak u društvu najboljih, a sezonu završava u velikom stilu s pet pobjeda u nizu. Redom su padali Malaga (1:0), Athletic Bilbao (3:1), Sevilla (2:1), Leganes (0:3) i velika Barcelona (5:4).

"Ova sezona je bila dobra za nas. Najvažnije je što je završavamo na najbolji način, osvojili smo mnogo bodova u posljednjih desetak utakmica. Osim toga, ostajemo u ligi, što je bio prvi cilj kluba. Očekujem da Levante nastavi ovako te da još napredujemo, kao i ja sam", rekao je sjajni veznjak.

Enis je u 29 utakmica u La Ligi ove sezone postigao devet golova uz dvije asistencije, čime je privukao pažnju nekoliko velikih klubova. Špekuliše se da ga pomno prate Inter i PSG te da su ozbiljno zainteresovani za njegove usluge, ali je on zasad fokusiran samo na Levante.

"Sretan sam zbog ove sezone i razmišljam o narednoj u dresu Levantea. Najvažnije mi je da sam zdrav i želim nastaviti ovako igrati. Sanjao sam o nastupima u La Ligi, ostvario sam to, tako da razmišljam o tome da ostanem što duže u Španiji", kazao je Bardhi.

On je s 22 godine mlad igrač pa nije prošlo mnogo vremena otkako je zvijezde španskog nogometa gledao samo na TV-u, međutim, danas ima priliku odmjeravati snage s velikanima poput Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Naći se na terenu s takvim imenima veliko je zadovoljstvo.

"Radi se o najboljim igračima svijeta, naravno, osjećaj je dobar. Iskreno, trudim se da naučim što više od njih i njihovih saigrača", istakao je Bardhi.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Makedonski internacionalac respektuje španske velikane, ali ih se ne plaši. Pokazao je to na utakmici protiv Barcelone, koju je odlično odigrao, a postigao je dva lijepa pogotka. Prethodno je protiv Athletica postigao dva gola iz slobodnih udaraca za svega dvije minute.

"Mogu reći da je susret s Barcelonom najvažnija utakmica u mojoj karijeri, kao i za sve moje saigrače. Pobijedili smo, postigao sam dva gola i mnogo sam sretan zbog toga, kao i zbog osvajanja sva tri boda", riječi su našeg sagovornika.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Njegova Makedonija neće igrati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a on se nada da će se naći na nekom od narednih velikih turnira.

"Imamo mnogo mladih igrača koji igraju u dobrim klubovima. Vjerujem da će naša reprezentacija uskoro biti na jednom velikom takmičenju, Evropskom ili Svjetskom prvenstvu", smatra Bardhi.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Reprezentaciju BiH dobro poznaje.

"Naravno, pratim igre BiH. Oni nisu imali sreće, ali posjeduju dobar tim. Smatram da će i Zmajevi uskoro biti tamo gdje zaslužuju da budu", dodao je Enis.

Za favorita na SP se nije mogao odlučiti.

"Ima nekoliko odličnih reprezentacija, Argentina, Njemačka i Brazil imaju vrhunske ekipe", jasan je bio Bardhi.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Finale Lige prvaka se igra 26. maja, a sastaju se Real Madrid i Liverpool.

"Obje ekipe su zaslužile plasman u finale. Real ga nikad nije izgubio pa će biti interesantna utakmica", dodao je makedonski nogometaš.

Na kraju je spomenuo bh. nogometaša Asmira Suljića s kojim je dijelio svlačionicu u mađarskom Ujpestu.

"On mi je kao brat, igrali smo zajedno, a ono što on može uraditi s loptom, mnogi igrači ne mogu. Neka ostane kakav jeste, nikad se ne treba mijenjati", završio je Bardhi.