Teška vremena
30

Barcelonin dug se povećao na 450 miliona eura, Pique ponudio značajnu pomoć

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Španska Marca objavila je tekst u kojem navodi da je nogometni klub Barcelona povećao svoj dug na 450 miliona eura, a jedan od načina na koji su planirali povećanje prihoda jeste rekonstrukcija stadiona Nou Camp.

Katalonski klub je još prije šest godina napravio istraživanje koje im je pokazalo da su troškovi rekonstrukcije stadiona i pripadajuće instrastrukture blizu 600 miliona eura, što je u međuvremenu poraslo na 800 miliona, no to i nije bio problem do pojave pandemije koronavirusa koja je klubu umjesto novih prihoda donijela gubitak od 100 miliona eura.

Tako je Barcelonin dug u ovom trenutku 450 miliona eura, a posredničku pomoć da klub prebrodi ovu situaciju pruža im štoper Gerard Pique koji je projekat stadiona preko svojih poslovnih partnera ponudio potencijalnim investitorima.

Pique je ranije, podsjećamo, bio jedan od ključnih ljudi u pregovorima sa japanskom firmom Rakuten koja je nedavno produžila ugovor kao jedan od glavnih sponzora kluba.

Trenutno projekat rekonstrukcije Camp Nou stadiona vodi firma Goldman Sachs, a oni predviđaju godišnju zaradu stadiona u iznosu od 200 miliona eura te da će klub sigurno bez problema vratiti uložen novac, no najveći problem predstavlja činjenica da je pandemija koronavirusa otjerala brojne potencijalne investitore koje je Pique trebao dogovoriti.

Prihodi Barcelone smanjeni su ove godine za čak 19 posto, a najveći razlog zbog čega se to desilo leži u činjenici da je stadion u potpunosti zatvoren, kako za publiku tokom utakmice, tako i za turiste, a zatvoren je i klupski muzej kojeg godišnje posjeti blizu 1,2 miliona ljudi.