Primera
3

Barcelona za pet minuta deklasirala Celtu

Totalsport
David Villa (Foto: AP)
David Villa (Foto: AP)
Nogometaši Barcelone upisali su rutinsku pobjedu u sklopu 10. kola španske Primere. Katalonci su na Camp Nouu s 3-1 bili bolji od novog prvoligaša Celte.

Mreže su mirovale sve do 21. minute prvog poluvremena, a onda su unutar pet minuta pala tri pogotka. Povela je Barcelona preko Adriana kojem je asistirao Pedro. Svega tri minute kasnije Mario Bermejo izjednačio je na 1-1, a vodstvo Barceloni je u 26. vratio David Villa na asistenciju Andresa Inieste.

U mirnijem drugom dijelu pao je jedan pogodak i to iz nedozvoljene situacije. Villa je petom proigrao Jordija Albu, koji je bio barem metar u nedozvoljenoj situaciji, a ovaj u maniri izvrsnog napadača dribla Javija Varasa i zabija za konačnih 3-1. Ovom asistencijom Villa je postao četvrti igrač Barcelone, nakon Messija, Fabregasa i Pedra, koji je u jednoj utakmici upisao pogodak i asistenciju.

Izdvojimo i dva zanimljiva podatka. Celta je s 11 udaraca prema golu Barcelone na Nou Campu postala najbolja u tom segmentu igre (Real je uputio 10), dok je domaći trener Tito Vilanova postao prvi trener u historiji katalonskog kluba koji je u sezonu krenuo s devet pobjeda u prvih 10 kola. Jedina ekipa koja joj je uskratila slast pobjede bio je Real Madrid (2-2).

U ranije odigranoj utakmici Malaga je upisala prvi domaći poraz u sezoni i to od, uoči 10. kola, 15. sastava Primere Rayo Vallecana. Piti je bio dvostruki strijelac za goste, dok je za Malagu pogodio Demichelis.

  Primera, 10. kolo:

Malaga - Rayo Vallecano 1-2 (Demichelis 49 / Piti 11, 61)

Barcelona - Celta 3-1 (Adriano 21, Villa 26, Jordi Alba 61 / Bermejo 24) Real Madrid - Zaragoza (kasnije) Valencia - Atletico Madrid (kasnije)

Redoslijed: 1. Barcelona 28 (10 utakmica), 2. Atletico Madrid 25 (-1), 3. Malaga 18, 4. Real Madrid 17 (-1), 5. Betis 16 (-1)...