Primera
6

Barcelona suvereno, Villa strijelac pri povratku

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Za razliku od Realovih, nogometaši Barcelone nisu si dozvolili kiks na otvaranju Primere. Na Nou Campu su sredili Real Sociedad 5-1 pobjedom.

Najuzbudljiviji trenutak ogleda publika je dočekala u 75. minuti, kada je nakon osam mjeseci pauze na teren u službenoj utakmici ponovno istrčao David Villa. Zamijenio je tada Pedra Rodrigueza, a devet minuta kasnije povratnu loptu Andresa Inieste pretvorio u pogodak za konačan rezultat. Zabio je prvi gol, u Barçinu dresu i uopće, od novembra prošle godine, kada je bio strijelac u 4-0 pobjedi nad Rayo Vallecanom. U decembru je, igrajući na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu, slomio potkoljeničnu kost.

U trenerskom debiju Tita Vilanove domaćine je već u trećoj minuti, nakon ubacivanja Xavija iz kornera, u vodstvo doveo kapetan Carles Puyol zabivši glavom.

Samo šest minuta kasnije gosti su izjednačili preko Chorija Castra nakon brzog protuudara, a Lionel Messi je u 11. minuti vratio stvari na svoje mjesto zabivši svoj prvi pogodak.

U gol su pretvorena sva tri prva udarca prema golu na utakmici.

Četiri minute kasnije sjajni je Argentinac pogodio i za 3-1. Računajući deset posljednjih sezona, Messi je u utakmicama prvoga prvenstvenog kola u Primeri zabio sedam golova. Niko nije zabijao češće od njega na otvaranju: Diegu Forlanu je to uspjelo šest, a Alvaru Negredu pet puta.

Prije Villina pogotka na 4-1 povisio je Pedro Rodriguez.

Barcelona je u otvarajućim utakmicama prvenstva u četirima proteklim sezonama zabila ukupno 16 pogodaka: ravno četiri po utakmici.

Primera, 1. kolo:

Athletic – Betis 3-5 (De Marcos 48, San Jose 66, 76 / Ruben Castro 7, Jorge Molina 26, 86, Benat 31, Pozuelo 80)

Real – Valencia 1-1 (Higuain 9 / Jonas 41)

Barcelona - Real Sociedad 5-1 (Puyol 3, Messi 11, 15, Pedro 41, Villa 84 / Chori Castro 9)