Španija
0

Barcelona rekordima krči put do naslova

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Dva kola prije kraja španskog nogometnog prvenstva Barcelonina ekipa uživa četiri boda prednosti u odnosu na madridski Real.

"Kraljevski klub", doduše, svojih je 89 bodova skupio uz utakmicu manje u odnosu na branitelje naslova u Primeri koji su odigrali 36 susreta. Učinak od 93 osvojena boda, koliko je Barcelona osvojila, a koji će vrlo vjerovatno kroz sljedeća dva kola dodatno narasti, maksimalan je u historiji španskog nogometnog prvenstva koje od sezone 1997/98 broji dvadeset klubova.

Također, 4-1 pobjeda protiv Tenerifa ostvarena u utorak, bila je 29. prvenstvena za Katalonce ove sezone, što je još jedan Primerin rekord. Isti broj pobjeda ima i madridski Real.

Dosadašnji rekordni učinak u španskom prvenstvu bio je 28 pobjeda u sezoni, a ostvario ga je upravo najjači madridski klub u sezoni 1987/88.

Od kada se pobjede vrednuju sa tri boda, uz izuzetak Reala 1997. kada je Primera brojala 22 kluba, nijedna ekipa nije probila granicu od 90 bodova i proslavila naslov prvaka. Zanimljivo, u sezoni 1999/2000. Deportivo je slavio krunu s 69 osvojenih bodova, odnosno 24 manje u odnosu na Barcelonin učinak ostvaren dva kola prije kraja ovosezonskog prvenstva.