Nogomet
20

Barcelona povrijedila Abidala: Nisu mi dali nijedan razlog za razlaz

Totalsport
Eric Abidal se oprostio od Barcelone (Foto: AFP)
Eric Abidal se oprostio od Barcelone (Foto: AFP)
Eric Abidal, 33-godišnji francuski odbrambeni nogometaš, iskreno je priznao da ga je razočarao način na koji se rastao s Barcelonom, u kojoj je proveo proteklih šest godina.

U Barcelonu je Abidal stigao 2007. iz Lyona, a otad je u šest sezona osvojio 15 trofeja. U aprilu prošle godine bio je podvrgnut transplantaciji jetre, a nogometu se, na radost svih ljubitelja ovog sporta, vratio 6. aprila ove godine u utakmici protiv Mallorce.

Barcelona je Abidalu ponudila ostanak u klubu, ali ne u igračkoj ulozi već u tehničkom osoblju. Francuskog igrača takva ponuda nije zadovoljila jer ne kani odustati od svoje igračke karijere. U izjavi za Radio Monte Carlo istaknuo je razočaranje ponašanjem vodstva katalonskog kluba.

"Žestoko sam se borio za taj klub. U odličnoj sam formi, čak je i liječnik bio iznenađen kako sam u dobrom fizičkom stanju. Osjećam se bolje nego prije dvije godine. U Barceloni mi nisu dali niti jedan razlog za prekid saradnje. Samo su rekli kako su takvu odluku donijeli iz profesionalnih razloga", veli Abidal.

Kaže da ga posebno boli što su u katalonskom klubu doveli u pitanje njegovu fizičku spremnost.

"Jasno su doveli u pitanje moju sposobnost za nastavkom igračke karijere. Ja sam prva osoba koja bi donijela odluku o prestanku kada se ne bih osjećao sposoban za daljnje igranje, pa ne bih valjda dovodio svoj život u opasnost?! Zbog toga me malo uznemirila odluka Barcelone, ali sam je morao prihvatiti. Takav je nogomet", zaključio je razočarani Abidal, koji će karijeru najvjerovatnije nastaviti u svojoj domovini. Kao najizglednije opcije spominju se Monaco i Lyon.