Brojne nesuglasice
6

Barcelona otpustila Victora Valdesa zbog nekoliko problema

D. B.
Victor Valdes (Foto: EPA-EFE)
Victor Valdes (Foto: EPA-EFE)
Victor Valdes više nije trener U19 tima Barcelone, javlja Marca.

Valdes je informisao svoje igrače da neće putovati na gostovanje kod Tarragone, a jutros je potvrđeno da je on napustio klub.

Razloga za njegov odlazak nekoliko, a glavni je neslaganje s Patrickom Kluivertom, šefom Barcelonine akademije. Nekadašnji saigrači se nisu mnogo slagali otkako su počeli sarađivati ovog ljeta. Posljednji razgovor je obavljen u petak kada je Kluivert istakao da je nezadovoljan time što Valdes nije koristio formaciju 4-3-3 koju svi mladi timovi koriste. Valdes je odgovorio da je tim njegov te da preferira formaciju 4-4-2.

Valdesova prva velika odluka u funkciji trenera U19 ekipe Barce je povlačenje tima s Otten Cupa zbog toga što je mislio da je period za odmor između utakmica neadekvatan.

"Velik je rizik od povreda, a postoji i rizik od nečega ozbiljnijeg povezanog sa srcem. Zbog toga sam donio tu odluku. Razumijem odgovornost koju to nosi", rekao je Valdes.

Valdes nije prisustvovao ni sastancima trenera koje vodi Francisco Seirul-lo, a nije se pojavio ni na večeri za trenere.

Nekadašnji golman se bunio i zbog upotrebe stadiona "Johan Cruyff".

"Prvi dan kad sam vidio lijepi stadion, bio sam uzbuđen. Milsio sam da će to biti naš stadion, međutim, nije tako ali se još uvijek borim", komentarisao je ranije Valdes.

On se ljutio zbog toga što njegov tim nema mnogo prilike da igra na stadionu Johan Cruyff, naboljem u Joan Gamper Sports City kompleksu.

Kluivert je zamjerio Valdesu i što određeni igrači nemaju dovoljnu minutažu iako čelnicu kluba vjeruju da su izuzetno talentovani. Ilaix Moriba je jedan od njih, a problem za Valdesa je što ga nije dovoljno koristio ni kada tim koji je sam izabrao nije ostvarivao dobre rezultate.

Naredni problem je to što je Valdesov tim prekršio pravilo UEFA-e tako što se nije pojavio na stadionu dva i po sata prije utakmice s Interom nego su kasnili čak sat vremena. Razlog je to što je Valdes razgovarao s igračima, a rezultat su sankcije UEFA-e.

Valdes je napravio problem i s klupskim PR-om jer nije dobio stolicu i sto na konferenciji za medije. U Barceloni smatraju da treneri moraju obaviti svoje dužnosti s medijima stojeći kada to uslovi nalažu, baš kao što to čini trener Barcelone B Garcia Pimienta.