Nogomet
1

Barcelona: Nema prostora panici, sve ćemo objasniti

Totalsport
"Mirni smo, nema razloga za paniku", poručuju iz katalonskog nogometnog kluba, kojeg je FIFA oštro kaznila zbog kršenja pravila o dovođenju igrača do 18 godina.

Dan nakon remija protiv madridskog Atletica u prvom susretu četvrtfinala Lige prvaka Barcelona je saznala šokantne vijesti.

FIFA je kaznila katalonski klub, te neće moći dovoditi igrače u naredna dva prijelazna roka. Istraga protiv Barcelone podignuta je zbog kršenja pravila FIFA-e o dovođenju igrača mlađih od 18 godina. U svom sapćenju FIFA navodi kako je Barcelona prekršila član 19 Pravilnika u slučaju deset mladih igrača, a osim kršenja tog člana utvrđeno je još niz nepravilnosti.

Istraga se odnosila na registraciju i dovođenje igrača u razdoblju od 2009. do 2013. godine, a u saopćenju iz krovne svjetske nogometne organizacije ne navodi se o kojim igračima je riječ. Kasnije se saznalo da je riječ o dvojici Korejaca i nekoliko afričkih nogometaša.

"Mirni smo. Normalna je procedura u ovakvim slučajevima da imamo 90 dana da objasnimo svoje postupke. Nema razloga za prijevremenu paniku", poručio je neimenovani izvor iz katalonskog kluba.

Ukoliko se ništa ne promijeni u odluci i nakon objašnjenja, Barcelona će biti kažnjena neučešćem u naredna dva prijelazna roka i neće moći dovoditi i registrirati nove igrače sve do ljetnog prijelaznog roka 2015. godine. Osim te kazne, zaradila je i novčanu kaznu u visini od 450 hiljada švicarskih franaka.

Također, transfer hrvatskog nogometaša Alena Halilovića je pod velikim znakom pitanja.