Nogomet
170

Barcelona je novi šampion Španije!

Klix.ba
Atletico Madrid - Barcelona (Foto: EPA)
Fudbaleri Barcelone novi su prvaci Španije. Katalonski klub do svog 23. naslova prvaka došli su pobjedom nad dosadašnjim prvakom Atleticom rezultatom 1:0.

Gol vrijedan naslova prvaka postigao je Lionel Messi u 65. minuti utakmice. Argentinac je sa Pedrom razmijenio dupli pas, te preciznim udarcem lijevom nogom loptu poslao u suprotni ugao domaćeg gola.

Prvi Barcelonin pratilac i ujedno najveći rival Real Madrid savladao je na gostovanju tim Espanyola rezultatom 4:1. Gosti su poveli golom Cristiana Ronalda, da bi potom izjednačio Stuani. Pirovu pobjedu Kraljevima u finišu susreta donijeli su Marcelo i sa nova dva pogotka Cristiano Ronaldo.

Kolo prije kraja katalonski klub je na nedostižnih plus četiri u odnosu na Kraljeve iz Madrida.

Valencija je na domaćem terenu remizirala protiv Celte Vigo (1:1), te tako izgubila svaku šansu da se direktno plasira u Ligu prvaka. U narednom kolu Šišmiši moraju pobijediti Almeriju na gostovanju kako bi osigurali nastup u kvalifikacijama za prestižno evropsko takmičenje.

Sevilla sa pete pozicije opasno prijeti sa samo jednim bodom manje nakon današnjeg trijumfa nad Almerijom nakon rezultatskog preokreta.

Važan trijumf u borbi za opstanak ostvario je Deportivo La Coruna nad Levanteom rezultatom 2:0. Strijelci za pobjednički tim bili su Lapo i Juanfran. Haris Medunjanin je meč odgledao sa klupe za rezervne igrače.

Dobar posao na gostovanju kod Real Sociedada u San Sebastianu napravio je i tim Granade koji je tako uhvatio slamku spasa uoči posljednjeg kola koje je na programu za šest dana. Granada je danas trijumfovala rezultatom 3:0 golovima El Arabija, Ibaneza i Rochine.

Nakon današnjeg gostujućeg remija protiv Getafea, u opstanak vjeruju i u Eibaru s obzirom da u posljednjem kolu računaju na sigurne bodove protiv davno ispale Cordobe, te na podatak da Almerija igra protiv Valencije koja je pod rezultatskim imperativom, kao i da Deportivo La Coruna gostuje Barceloni.

Rezultati:

Atletico Madrid - Barcelona 0:1 Cordoba - Rayo Vallecano 1:2 Elche - Athletic Bilbao 2:3

Espanyol - Real Madrid 1:4 Getafe - Eibar 1:1 Deportivo La Coruna - Levante 2:0 Real Sociedad - Granada 0:3 Sevilla - Almeria 2:1 Valencia - Celta Vigo 1:1 Villarreal - Malaga 2:1

Tabela:

  1. Barcelona 93
  1. Real Madrid 89
  2. Atletico Madrid 77
  3. Valencia 74
  4. Sevilla 73
  5. Villarreal 60
  6. Athletic Bilbao 52
  7. Malaga 50
  8. Espanyol 49
  9. Vallecano 49
  10. Celta Vigo 48
  11. Real Sociedad 43
  12. Elche 40
  13. Getafe 37
  14. Levante 36
  15. La Coruna 34
  16. Granada 34
  17. Eibar 32
  18. Almeria 32
  19. Cordoba 20