Analiza TV Marce
0

Barca zbog Fabregasa prelazi na sistem 3-4-3?

Totalsport
Cesc Fabregas
Cesc Fabregas
Televizijska stanica madridskog sportskog dnevnika Marce pozabavila se u svom prilogu opcijama koje će u formiranju sastava treneru Barceloninih nogometaša Josepu Guardioli donijeti dovođenje Cesca Fabregasa.

Zbog 24-godišnjeg veznog igrača španske reprezentacije Guardiola bi čak mogao, navodi se, promijeniti svoj proslavljeni 4-3-3 sistem igre u još ofanzivniji 3-4-3.

Fabregasa bi u tom slučaju Guardiola pretvorio u najofanzivnijeg veznjaka u rombu na sredini terena, dok bi svi ostali iz idealne vezne linije ostali na svojim mjestima: Sergio Busquets ostao bi tako čuvar prostora ispred posljednje linije obrane, Xavi bi ostao pozicioniran desno, a Iniesta lijevo.

Igrač više u sredini ne bi, međutim, uklonio iz igre jednog napadača, već defanzivca. Dok bi napadački tercet nastavio slagati od Messija, Ville, Alexisa Sancheza i Pedra Rodrigueza, mjesto u odbrani izgubio bi jedan stoper ili bek. U ovom trenutku, procjena je da bi bekove igrali Dani Alves i Abidal, dok bi usamljenu ulogu stopera odrađivao Gerard Pique.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Guardiola eksperimentirati u skladu nagađanja Marcine televizije već u današnjem uzvratnom dvoboju Španskog Superkupa na Nou Campu protiv najvećeg rivala, madridskog Reala.