Isključio i Messija
19

Barca omiljena žrtva glavnog sudije El Clasica, Kataloncima je pokazao veliki broj crvenih kartona

E. K.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Glavni sudija duela između Barcelone i Real Madrida Jesus Gil Manzano ima dugu historiju neslaganja sa zvijezdama katalonskog kluba, a posljednji od njih je Robert Lewandowski.

Ovaj 38-godišnjak je tokom karijere pokazao deset crvenih kartona za nogometaše Barcelone, a posljednji u nizu je za Roberta Lewandowskog koji je u novembru 2022. godine kompletirao seriju isključenja za Barcine igrače.

Poljak je na El Sadaru protiv Osasune dobio dva žuta kartona u prvom dijelu te tako krenuo stopama Luisa Suareza, Neymara i Lea Messija koje je također Gil Manzano isključio.

Svoje remek djelo protiv Barceloninih igrača je počeo u sezoni 2016/2017 kada je u polufinalu Kupa između Barcelone i Atletica isključio Luisa Suareza u 90. minuti susreta te je Urugvajac propustio finale protiv Alavesa gdje je katalonski sastav pobijedio rezultatom 3:1.

U istoj sezoni, Neymar je isključen u 65. minuti susreta protiv Malage te je propustio duel protiv Real Madrida u sljedećem kolu.

Pomenuti sudija je postao jedini u historiji koji je isključio Lionela Messija i to u finalu španskog Superkupa kojeg je Barca izgubila od Athletica rezultatom 3:2.

Barcelona je njegova omiljena žrtva budući da je u karijeri isključio osam nogometaša Barcelone iako je podijelio deset crvenih kartona budući da je Dani Alvesa i Clementa Lengleta isključio dvaput.

Prvi put je Brazilca isključio u sezoni 2014/2015 u pobjedi Barcelone protiv Rayo Vallecana da bi isto ponovio i u sezoni 2021/2022 u porazu od Atletica rezultatom 4:2.

Francuski stoper je bio kažnjen u duelu protiv Girone u sezoni 2018/2019 i potom protiv Getafea već u sljedećoj sezoni.

Također, isključio je i Sergi Roberta kao i Gerarda Piquea. Tako je Gil Manzano podijelio osam crvenih kartona u 34 utakmice Primere za nogometaše Barcelone, a tome je dodao i dva u Kupu i Superkupu.

Na njega će pažnju morati obratiti i Joao Felix koga je pomenuti arbitar također isključio i to u septembru 2021. godine i to u remiju protiv Athletica kada je bilo 0:0.

Navodno je Portugalac pokazao srednji prst glavnom sudiji meča zbog neslaganja sa njegovom odlukom te ga je on automatski isključio.

Dodajmo da mu je ovo treći El Clasico, a prvi na kojem je Barcelona domaćin. U prethodna dva, Real je oba puta slavio, 2:1 u sezoni 2014/2015 i istim rezultatom u sezoni 2020/2021.

Utakmica Barcelona - Real Madrid se igra u subotu sa početkom u 16:15 sati.