Selektorska križaljka
185

Barbarez, Petev ili neko treći: Da li su u ponudi prava rješenja za izbor novog selektora Zmajeva?

H. Halvadžija
Sergej Barbarez i Ivaylo Petev glavni kandidati za novog selektora BiH (Foto: Screenshot)
Sergej Barbarez i Ivaylo Petev glavni kandidati za novog selektora BiH (Foto: Screenshot)
Nogometna reprezentacija BiH sutra bi mogla dobiti novog selektora, a prema ranijim najavama dva glavna kandidata za selektorsku poziciju su proslavljeni bosanskohercegovački nogometaš Sergej Barbarez i Bugarin Ivaylo Petev.

Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održat će se sutra na Ilidži s početkom u 14 sati, a na njoj bi se trebalo raspravljati o izboru novog selektora naše reprezentacije.

Prijedlozi Stručne komisije

Dio Stručne komisija za izbor selektora, koji čine Emir Spahić i Zvjezdan Misimović, trebali su prošlog utorka podnijeti izvještaj o kandidatima za selektora, odnosno o razgovorima koje su obavili s pojedincima. Međutim, Spahić zbog porodičnih obaveza nije došao na sjednicu pa je izvještaj podnio samo Misimović.

NS BiH je nakon toga za ponedjeljak zakazao posebnu sjednicu o izboru selektora, a izvjesno je da će Zvjezdan Misimović za novog selektora predložiti Ivayla Peteva i nekadašnjeg asa Milana Marca Simonea, dok je Spahićev izbor legendarni Sergej Barbarez.

Javnost na strani Barbareza

Veći dio bh. sportske javnosti i navijači, očekivano su na strani Barbareza. Neupitno je da popularni Barba posjeduje karizmu, autoritet i naklonost igrača, što bi u konačnici moglo doprinijeti da se vrati poljuljano samopouzdanje u ekipi, ali i izgubljeno povjerenje navijača u naš najbolji nacionalni tim nakon posljednjih razočaravajućih rezultata.

Sergej Barbarez je ljubimac navijača reprezentacije BiH (Foto: Facebook)
Sergej Barbarez je ljubimac navijača reprezentacije BiH (Foto: Facebook)

Ipak, Barbarezu nedostaje trenersko iskustvo s obzirom da nakon okončanja aktivne igračke karijere nije ostao u nogometu, postavši u tom periodu respektabilan poker igrač.

I poznati bh. stručnjaci mahom su podržali Barbareza, ali su mišljenja da uz bivšeg kapitena Zmajeva u stručnom štabu obavezno treba biti neki "specijalista" koji će mu pomoći u pripremi utakmica i taktičko-tehničkim detaljima.

U plejadi velikih igrača koje je naša repezentacija iznjedrila, uključujući i Edina Džeku, Barbarez je do dana današnjeg ostao najupečatljiviji kapiten Zmajeva. Barba je uvijek imao nešto više od ostalih. Pored igračkih kvaliteta, liderske osobine, patriotizam i jak karakter uvijek su ga odvajali od drugih i zbog toga mu navijači vjeruju bez obzira na nedostatak iskustva.

Uostalom, uloga selektora mnogo je specifičnija od trenerske i svakodnevnih obaveza koje iziskuje, pa samim tim i Barbarezov eventualnu angažman treba sagledati u tom kontekstu.

S druge strane, pitanje selektora stranca se poteže još od ranije i u ovome slučaju vjerovatno ne bi bilo toliko sporno da se radi o respektabilnim trenerskim imenima, a ne relativno anonimnim kandidatima poput Peteva ili Simonea, čije su trenerske kvalitete itetako upitne.

I dok nekadašnji as Milana Marco Simone ima minimalne ili gotovo nikakve šanse da bude izabran, Misimović, koji je evidentno na strani budućeg predsjednika NS BiH Vice Zeljkovića, otvoreno je lobirao za Bugarina Peteva.

Petev i strah od "menadžerskog" lobija

Sudeći po tome, Petev je najozbiljini kandidat za novog selektora Zmajeva, ali je veliko pitanje da li bi on bio pravo rješenje. Ukoliko se osvrnemo na njegovu dosadašnju trenersku karijeru, jasno je da ima bolji CV od Barbareza, što i nije teško s obzirom da Sergej nikoga nije vodio.

Ipak, u ovome slučaju "oči bode" podatak da Petev u posljednje vrijeme nigdje nije ostao duže od godinu dana.

Ivaylo Petev se u posljednje vrijeme nije nigdje zadržao duže od sezone (Foto: Twitter)
Ivaylo Petev se u posljednje vrijeme nije nigdje zadržao duže od sezone (Foto: Twitter)

Najveće uspjehe ostvario je s Ludogoertsom, osvojivši dvije titule prvaka, a potom je 2013. godine imenovan za trenera Levskog. Tu se zadržao samo 24 sata jer su navijači najvećeg bugarskog kluba upali na konferenciju na medije na dan predstavljanja i praktično su ga natjerali da razduži klupsku opremu. Razlog su bile ranije sporne izjave, koje se nisu dopale navijačima Levskog. Petev je već sutra podnio ostavku i neslavno je okončao svoj angažman.

Uslijedile su potom avanture u kiparskom AEL Limassolu, zagrebačkom Dinamu, Omoniji, Al-Qadsiahu u Saudijskoj Arabiji i poljskoj Jageloniji. Nigdje se nije zadržao duže od sezone, a ostao je upamćen kao jedini trener Dinama koji u posljednjih 15 godina nije uspio postati prvak Hrvatske.

Između tih angažmana vodio je i selekciju Bugarske (2014-2016), a nakon što se nije kvalifikovao na Euro 2016 napustio je mjesto izbornika nacionalnog tima.

Osim toga, pojedini mediji, čak i oni u Bugarskoj, pisali su o menadžerskim vezama Ivayla Peteva i najpoznatijeg nogometnog "bossa" na Balkanu Zdravka Mamića. Zbog toga među ljubiteljima nogometa u BiH vlada opravdana bojazan da bi reprezentacija u budućnosti mogla postati menadžerski poligon, preko koje bi pojedinici ostvarivali lične interese, a toga barem kod nas nikada nije nedostajalo.

Među kandidatima za nasljednika Dušana Bajevića spominjali su se još i Sergej Jakirović, Husref Musemić, Amar Osim, Marco Simone, Mehmed Baždarević, Ermin Šiljak te Aljoša Asanović, ali sudeći po informacijama koje su "curile" i koje su prezentirane iz krovne kuće bh. nogometa, pregovori s njima bili su više stvar da se zadovolji forma, nego što su zaduženi za izbor selektora vjerovali u njih kao prave kandidate.

Ranija anketa portala Klix.ba po pitanju izbora selektora BiH
Ranija anketa portala Klix.ba po pitanju izbora selektora BiH

Barbarez, Petev ili neko treći? Ljubimac nacije bez trenerskog iskustva, poluanonimni bugarski stručnjak ili neki as iz rukava? Sudeći i po anketi provedenoj na Klix.ba, apsolutna većina navijača je za nogometnog asa s Neretve koji iza sebe ima blistavu igračku karijeru i reputaciju koja bi mu među vječito nestrpljivim i često nerealnim bh. navijačkim pukom, u startu osigurala potrebno vrijeme da posloži stvari.

Strpljenje će nam trebati itekako i jasno je da se suštinske promjene i napredak ne mogu očekivati preko noći. Ali, ovoga puta ne smijemo pogriješiti jer bh. reprezentacija se vjerovatno nalazi na raskrsnici kada je u pitanju budućnost nacionalnog tima. Konačni sunovrat i povratak na samo dno ili sistematski pristup i rad svih struktura reprezentacije koji bi u dogledno vrijeme mogao osigurati željeni progres Zmajeva.

Za izbor selektora potrebno je više od dvije trećine glasova članova IO, što znači da za jednog kandidata bude najmanje 11 od 15 članova Izvršnog odbora, a da li ćemo sutra dobiti novog selektora ostaje da vidimo.

Iako smo se bezbroj puta razočarali čak i kada smo pomislili da nas ništa više ne može iznenaditi po pitanju reprezentacije BiH, ostaje nada da će bh. nogometne glavešine barem ovoga puta prepoznati delikatanu situaciju u kojoj se nalazi naša selekcija i važnost odluke, te da će istinski za dobrobit bh. nogometa izabrati najbolje rješenje.