Dan mladih
0

Barbarez i Osim u druženju sa mladim sportistima

Sarajevo-x.com
Danas je u centru Ilidže u Sarajevu otvorena ulična akcija koja će povezati 250 mladih kroz magiju sporta i pružiti im mogućnost da uče od međunarodnih nogometnih zvijezda.

Proslavljeni bosanskohercegovački fudbalski i trenerski as Ivica Osim prisustvovali su ovom događaju koji je priređen povodom Međunarodnog dana mladih.

Osnovni cilj akcije je da naglasi uticaj sporta na procese integracije, pomirenja i neformalnog obrazovanja mladih. „Razvoj i integrirajući potencijal ovakvih projekata u BiH je ogroman. Sport, posebno nogomet, ima moć da poveže ljude na način koji je potpuno prirodan za djecu – putem igre. Igre organizirane u pozitivnom duhu povezuju djecu kao i trenere-volontere,“ naglašava Robin Ujfaluši iz Organizacije Volontera Ujedinjenih naroda.

Open Fun Football Schools/Otvorena zabavna škola nogometa je jedna od uspješnih lokalnih priča u ovom sektoru. Započela je 1998. u BiH, te organizirala više od 200 ljetnjih kampova koji su uključili više od 60.000 djece i 5.000 odraslih trenera, samo u BiH. Trenutno organizacija djeluje u 12 zemalja Zapadnog Balkana, Bliskog Istoka i Kavkaza.

Esad Hadžijusufović, direktor ureda OFFS Sarajevo, opisuje njihov metod rada na slijedeći način: „Djeca su najvažnija u našim metodama – omogućite im zabavu, okupite ih zajedno i prenesite im pozitivne vrijednosti kroz nogomet. Sve ovo ne bi bilo moguće bez izuzetnog volonterskog zalaganja naših predanih trenera.“

Poseban značaj akciji daje dolazak Sergeja Barbareza koji je razgovarao sa trenerima, zaigrao nogomet sa djecom i podijelio s njima vrijednosti i mogućnosti koje mu je nogomet pružio.

Mladi na Ilidži su se zabavljati i uživati u igri, a isto je omogućeno i odraslim trenerima koji su organizirati igre na različitim terenima – nogo-tenis, nogo-košarka, zabavni nogomet.