Nogomet
0

Baraž: Ukrajina traži osvetu i prvu pobjedu protiv Slovenaca

Piše: O. T.
Evgen Konoplyanka i Kevin Kampl (Foto: EPA)
Evgen Konoplyanka i Kevin Kampl (Foto: EPA)
Slovenija je u baražu za Euro 2000. godine, predvođena Srećkom Katanecom, prošla Ukrajinu i tako ostvarila prvo učešće na nekom velikom takmičenju. Nakon 16 godina na klupi Slovenije, koja od 2000. godine nije nastupala na evropskim prvenstvima, sjedi isti čovjek i u istoj fazi u borbi za isto takmičenje čeka ih isti protivnik – Ukrajina.

Utakmica počinje u 18 sati u ukrajinskom gradu Lvivu.

Put do baraža

Slovenci su u grupi E zauzeli treće mjesto, koje im je objektivno i predviđano pred početak kvalifikacionog ciklusa. Ispred njih su na tabeli završile selekcije Engleske i Švicarske, a iza Estonija, Litvanija i San Marino. Najveći rezultat u grupi Slovenija je ostvarila pobjedom nad Švicarskom kući sa 1:0 pogotkom iskusnog Milivoja Novakovića.

Ukrajina je u leđa gledala Španiji i Slovačkoj, a iza sebe su ostavili Bjelorusiju, Luksemburg i Makedoniju. Od direktnog plasmana udaljio ih je loš skor u okršajima sa Slovacima koji su ih jednom savladali, dok je drugi meč završen neriješenim rezultatom. Istina, Slovaci su za razliku od Ukrajine izgubili od Bjelorusije, ali su zato Slovaci savladali Španiju koja je u oba meča srušila Ukrajinu.

Slovencima peti baraž, Ukrajina može povezati dva Eura

Slovenija je jedino učešće na evropskim prvenstvima zabilježila 2000. godine kada su u baražu izbacili upravo Ukrajinu, a na klupi Slovenaca kao i danas sjedio je Srećko Katanec. Slovencima je ovo peti baraž za velika takmičenja i do sada su dva puta uspjeli proći dalje.

Ukrajina je na evropskim prvenstvima debitovala prije četiri godine kada su bili domaćini, ali su ispali u grupnoj fazi. Najveći uspjeh ove zemlje je četvrtfinale Mundijala 2006. godine.

Kampl predvodi Sloveniju, Ukrajina ima sjajan tandem

Kevin Kampl je definitivno najbolji igrač Slovenije. Igrač Bayer Leverkusena bi protiv Ukrajine mogao upisati svoj 20. nastup za reprezentaciju, a do sada je postigao tri gola. Milivoje Novaković i u 36. godini igra sjajno za reprezentaciju, a trenutno je drugi strijelac Slovenije svih vremena sa 31 golom (rekorder Zahovič ima 35). Boštjan Cesar, iskusni kapiten komanduje zadnjom linijom, a na golu je jedan od najboljih evropskih golmana, Samir Handanović.

Najveća zvijezda Ukrajine je izvrsno lijevo krilo Seville Evgen Konoplyanka koji je nedavno odigrao fantastičnu utakmicu u pobjedi Seville protiv Real Madrida u Primeri. Odmah uz Konoplyanku tu je i Andriy Yarmolenko, desno krilo Dinamo Kyiva. To su dva igrača dobro poznata najvećim svjetskim klubovima i oni su glavne uzdanice Ukrajine.

Igra sudbine

Ove dvije reprezentacije su se susretale četiri puta i Ukrajina nijednom nije slavila. Slovenci su upisali dvije pobjede, a već smo spominjali da su bili uspješniji u baražu za Euro 2000. godine.

U uzvratu koji se igra 17. novembra navršit će se tačno 16 godina od utakmice u Kyivu koja je završila 1:1 i Slovencima obezbijedila plasman da sa ukupnih 3:2 zaigraju na Euro 2000. godine. I tada je Sloveniju predvodio Katanec, a kapiten tadašnjeg tima Slovenaca bio je trenutni pomoćnik Kataneca Aleš Čeh.