Nogomet
7

Balzan dočekuje Željezničar: Plavi žele pobjedu na Malti

Piše: Edin Isanović
Nogometaši Željezničara odigrat će večeras u Paoli na stadionu Hiberniansa prvu utakmicu 1. pretkola Evropske lige protiv Balzana.

Izabranici Milomira Odovića apsolutni su favoriti u okršaju protiv ekipe sa Malte. Ipak, to će morati dokazati na terenu.

Plavi će nametnuti ritam

Dakako, tim sa Grbavice će tražiti pobjedu kojom bi praktično osigurao plasman u drugo pretkolo. Viceprvak BiH krenut će ofanzivno i za pretpostaviti je da će ritam na startu biti snažan.

"Mi imamo prepoznatljivu igru i vjerujem da ćemo je pokazati na terenu. Također, imamo dobre individualce koji su ukomponovani u tim. Igrat ćemo svoju igru i bazirat ćemo se na ofanzivu“, najavio je strateg Plavih Milomir Odović.

Prvi šef struke tima sa Grbavice naglasio je kako očekuje tešku utakmicu. Kao razlog je naveo činjenicu da je imao kratak period da se ekipa zajedno pripremi za dvoboj sa Balzanom.

Inače, suparnik Željezničara nastupat će prvi put u Evropi. Ovo će biti veliko iskustvo za njih. Toga je svjestan i kapiten bh. predstavnika Marijan Antolović.

"Za Balzan je ovo izuzetno važna utakmica. Naravno, i nama je. Pokušat ćemo pobijediti sa što više golova razlike“, jasan je bio čovjek koji će stajati među stativama Željezničara.

Nogomet na Malti je u ekspanziji

Dakako, idealan scenarij bi bio da Bajić i saigrači slave sa što većom razlikom. Da li će to uspjeti, ostaje da vidimo. U plavoj svlačionici najavljuju kako će igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti i težiti da naprave veliki korak za plasman u 2. pretkolo Evropske lige već u prvom meču. U tom slučaju uzvrat u glavnom gradu BiH bio bi samo formalnost.

Ono što posebno ohrabruje stručni štab Željezničara jeste činjenica da svi igrači maksimalno ozbiljno shvataju suparnika. Uostalom, to se od njih i očekuje. U taboru Balzana ističu kako nisu pesimisti. Ipak, svjesni su činjenice da je bh. predstavnik kvalitetniji i da ima veće šanse za prolazak dalje. No, vjeruju kako neće razočarati svojom izvedbom. Ono što treba naglasiti jeste činjenica da je nogomet na Malti u ekspanziji. To se posebno odnosi na U-21 selekciju koja konstantno bilježi uspjehe.

Također, treba naglasiti da je Bordo tim prije tri godine igrao protiv Hiberniansa. Na Koševu je bilo 5:2, dok je na Malti rezultat bio 4:4. Dovoljan signal za oprez.

Utakmica počinje u 17:45 sati, a Željezničar će imati podršku blizu 70 navijača.