Dvije veličine
150

Balašević i Ronaldo su bili prijatelji i saradnici, objavljena fotografija iz privatnog albuma

N. K.
Ronaldo i Balašević (Foto: Facebook)
Ronaldo i Balašević (Foto: Facebook)
Nedavno preminuli novosadski kantautor Đorđe Balašević dobit će svoj muzej koji će se nalaziti u Novom Sadu, a posljednjih dana na društvenim mrežama pojavila se čuvena fotografija na kojoj se nalazi sa slavnim brazilskim nogometašem Ronaldom.
Ronaldo i Balašević bilu su ambasadori dobre volje UN-a, a fotografija je nastala 2000. godine.

Njih dvojica su bili i dobri prijatelji što je u razgovoru za Kurir potvrdio Aleksa Balašević koji se prisjetio razgovora sa svojim ocem kad je bio tinejdžer.

"Kad sam bio s njim na montaži našeg filma u Londonu 2010. godine, vodio me je u muzej voštanih figura. Bili su tu svi, od Hitlera, Arafata do Beyonce i Đoletovog druga Ronalda. Tada sam mu rekao: 'Zašto tebe nema ovdje?', on je odgovorio: 'Ako me stave, moraju da metnu i knjigu od 100 stranica kako bi objasnili Englezima ko je ovaj nebitni deda sa Salajke.' Nasmijao sam se i kako su godine prolazile, shvatio da on ne zaslužuje da bude u tuđem muzeju, već zaslužuje da ima svoj, da ima svoj memorijalni centar kao Dizni. Diznilend i Balašlend. Danas je prezentovan njegov memorijalni centar, muzej i kompleks s puno toga, za neke nove klince. Volim da kažem, hram ljubavi. Zahvaljujem sjajnom arhitekti, kolegama iz fondacije 'Balašević', zahvaljujem Novom Sadu i prijatelju, gradonačelniku Milošu Vučeviću, gradu koji u teškim vremenima dokazuje da je grad ljubavi i porodice", kaže Aleksa Balašević.

Muzej će biti otvoren narednih godina i neće biti klasična zgrada, već više platforma koja će se stalno mijenjati, izgledat će kao otvorena kutija poklona, a posebno je zanimljivo 11 konteplativnih i tematskih soba koje će nositi imena Balaševićevih pjesama i u kojima će posjetioci čak moći da prespavaju, jer će muzej raditi 24 sata.