Alternativni stadion
270

Baković: Ako FIFA odbije žalbu, Zmajevi će igrati na Grbavici

Piše: D. B.
Jasmin Baković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jasmin Baković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje nogometna reprezentacija igra na gostovanju u Kipru i Gibraltaru, uslijedit će domaći meč s Belgijom. Ukoliko FIFA usvoji žalbu i ukine suspenziju, susret će se igrati na stadionu Bilino Polje, a ako se odluka ne promijeni, naš državni tim će Belgiju ugostiti na stadionu Grbavica, potvrdio je za portal Klix.ba generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković.

NSBiH još uvijek čeka odluku, odnosno odgovor FIFA-e na žalbu kojom se traži ukidanje suspenzije Bilinog Polja. Alternative su u početku bili stadioni Grbavica i Koševo, no, nakon posjete inspektora UEFA-e ustanovljeno je da je Grbavica prva alternativa.

"Uložili smo žalbu Apelacionoj komisiji FIFA-e na odluku Disciplinske komisije kojom je stadion Bilino Polje suspendovan. Odluku, odnosno informaciju o sudbini naše žalbe još uvijek nemamo, ali očekujemo da ona stigne uskoro. U međuvremenu razmišljamo o alternativnom rješenju, jer utakmicu s Belgijom igramo ubrzo, 7. oktobra, pa nemamo mnogo vremena. Zbog toga razmišljamo šta ćemo učiniti ako odluka Disciplinske komisije ostane na snazi, odnosno, ako naša žalba bude odbijena. Prvo alternativno rješenje je stadion Grbavica, a sve u skladu s izvještajem inspektora UEFA-e koji su nedavno bili u posjeti stadionima Grbavica i Koševo", izjavio je Baković.

Grbavica trenutno ne ispunjava zahtjeve FIFA-e, ali je u prednosti nad Koševom jer NSBiH ima mogućnosti i dovoljno vremena da ispuni sve uslove.

"Koševo ispada iz ove varijante, ali ni Grbavica trenutno ne zadovoljava potrebne uslove. Ipak, imamo dovoljno vremena i mogućnosti da ispunimo zahtjeve za odigravanje utakmice s Belgijom na Grbavici, ali i ostalih utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Može se sve završiti do početka oktobra", rekao je generalni sekretar NSBiH.

Nije isključeno da stadion Grbavica u budućnosti postane stalni dom reprezentacije BiH, ali je želja saveza da ima što više stadiona koji ispunjavaju uvjete za odigravanje kvalifikacija.

"Možda je prerano o tome razmišljati sada, treba sačekati kraj kvalifikacija. Onda će vjerovatno Izvršni odbor na bazi analiza i procjena donijeti odluku o tome gdje je budućnost reprezentacije. Uvijek je bolje imati više stadiona koji ispunjavaju uslove pa da možemo kombinovati. Tako rade i druge reprezentacije. Dobro je da imamo Grbavicu koja je blizu ispunjavanja uslova", završio je Baković.

BiH protiv Kipra igra 31. augusta, potom se sastaje s Gibraltarom 3. septembra, a utakmica s Belgijom je na rasporedu 7. oktobra.