Među eminentnim novinarima
0

Bakir Tiro u UEFA-inom žiriju, bira najboljeg igrača Evrope

Piše: Adisa Pobrić
Bakir Tiro
Bakir Tiro
Kolumnista našeg portala i glavni i odgovorni urednik Sport Centra, Bakir Tiro, izabran je za predstavnika naše zemlje u prvom izboru najboljeg fudbalera UEFA-e.

Ovaj dugogodišnji sportski novinar direktno će učestvovati na izboru koji će se održati 25. augusta u Monaku.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) i organizacija Evropean Sports Media (ESM) svake godine biraju najboljeg fudbalera prema glasovima eminentnih novinara i sportskih medija, a ove godine u žiriju će se osim našeg predstavnika naći još 52 pripadnika "sedme sile", po jedan iz svake zemlje članice UEFA-e.

Tiro nam je otkrio da je prvi krug glasanja već obavljen i da su članovi žirija glasali za po tri najbolja igrača u sezoni 2010/11.

"Onome kojeg smatramo najboljim davali smo pet bodova, drugom tri, a trećem jedan bod. Ona tri igrača koja u prvom krugu sakupe najviše bodova bit će nominovani za prestižnu nagradu i prisustvovat će manifestaciji u Kongresnoj sali "Grimaldi Forum" u Monaku, 25. augusta sa početkom u 17:30 sati. Svečano proglašenje najboljeg igrača Evrope u sezoni 2010/11. desit će se na dan izvlačenja grupne faze za Ligu prvaka", izjavio je Tiro.

Nominovanih igrača može biti i više od tri, ukoliko sakupe identičan broj bodova. Ne glasa se samo za igrače državljane članice UEFA. Moglo se glasati za fudbalere iz cijelog svijeta, ali da su barem jednu cijelu sezonu, to jest prošlu, igrali za neki od klubova iz zemalja članica UEFA-e. Nominacije će biti objavljene uskoro.

"Iz UEFA-e smo dobili striktna pravila, tako da ne smijem govoriti za koga sam glasao u prvom krugu izbora. To neće biti slučaj u drugom krugu glasanja u Monaku, kada će 53 člana žirija uživo elektronskim putem izabrati najboljeg u sezoni 2010/2011", objasnio je Tiro.

Naš kolumnista će kao dio službene delegacije UEFA-e, odnosno kao član žirija, u petak, 26. augusta, prisustvovati i utakmici Super kupa UEFA u kojoj će na stadionu "Louis II" u Monaku snage odmjeriti prošlosezonski osvajač Lige prvaka, Barcelona, i pobjednik Evropske lige, tim Porta.

Tiro kaže da mu je ovim ukazana velika čast.

"Nije mala stvar biti u društvu evropskih fudbalskih velikana, ali i kolega urednika i novinara iz najuglednijih medija poput Kickera, World Soccera, Frankfurter Allgemeine Zeitunga, Don Balona, Sport Exspressa i drugih... Definitivno, ispunio mi se jedan od poslovnih snova", rekao je.