Zvanično
13

Bakambu prešao u Beijing Guoan, Villarreal i kineski savez zaradili po 40 miliona eura

Klix.ba
Cedric Bakambu (Foto: EPA-EFE)
Cedric Bakambu (Foto: EPA-EFE)
Saga oko prelaska napadača Villarreala Cedrica Bakambua u kineski Beijing Guoan je konačno završena.

Reprezentativac Demokratske republike Kongo je 23. decembra prošle godine odigrao posljednji susret u dresu Žute podmornice protiv Valencije, nakon čega je objavio kako želi napustiti klub i nastaviti karijeru u Kini.

Nakon dva mjeseca pregovora Villarreal i Beijing Guoan su konačno našli zajednički jezik, te je Bakambu posljednjeg dana prijelaznog roka u Kini potpisao ugovor.

Razlog zbog čega su pregovori ovoliko dugo trajali je, logično, novac. Kineski klub je odmah pristao platiti 40 miliona eura Villarrealu, no pokušao je zaobići plaćanje poreza Nogometnom savezu Kine (CFA).

Naime, u namjeri da spriječe bjesomučno trošenje novca svojih klubova CFA je uveo stopostotni porez na transfere stranih igrača koji premašuju 45 miliona juana (5,8 miliona eura).

Beijing Guoan se pokušao dogovoriti sa Villarrealom da službeno ulazni transfer bude u granicama ispod poreza, a da ostatak daju kroz klauzule, no španski klub na to nije pristao, te je kineski klub na taj način 26-godišnjeg napadača platio ukupno 80 miliona (40 Villarrealu i 40 CFA-u).