Pojašnjenje spiska
141

Bajević i saradnici: Šabanadžoviću prednost ispred Demirovića, Ahmedhodžić sutra dobija bh. pasoš

N. K.
Dušan Bajević (Foto: T. S./Klix.ba)
Dušan Bajević (Foto: T. S./Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Dušan Bajević objavio je danas spisak igrača koje je pozvao za utakmice Lige nacija protiv Italije i Poljske, koje će bh. tim odigrati u septembru, a potom je odgovarao i na pitanja novinara.
"Želimo se što bolje pokazati u ove dvije utakmice. Zadovoljan bih bio sa svih šest bodova, ako je to moguće. Želimo postići rezultate koji će nas zadovoljiti. Utakmice su važne, kao i svaka koju igra reprezentacija, tako da ne mogu reći da su ove utakmice manje važne u odnosu na one koje nas čekaju kasnije u baražu za Evropsko prvenstvo. Spisak se nekome sviđa, nekome ne, ali mi smo tako odlučili da je najbolje za reprezentaciju BiH", rekao je Bajević koji je potom otkrio i plan priprema.

"Želja mi je da se svi zdravi okupimo 31. augusta u Trening centru u Zenici. Tamo ćemo biti do 3. septembra kada putujemo u Italiju. Pokušat ćemo pripremiti igru koju ćemo igrati. Imat ćemo sve uvjete u Centru kako bismo se tamo osjećali dobro ta tri dana", dodao je Bajević te prepustio govornicu svojim asistentima.

Slaven Musa je objasnio situaciju vezanu za Anela Ahmedhodžića i Dennisa Hadžikadunića.

"Njih nema na spisku jer je u procesu promjena državljanstva pa ne mogu konkurisati za mečeve. Pregledali smo mnogo njihovih utakmica i prema našim kriterijima smo zaključili da su kvalitet za reprezentaciju. Izrazili su želju da igraju za BiH, ali sada ne mogu. Ahmedhodžić će sutra dobiti bh. pasoš i na osnovu toga se pokreće procedura promjene sportskog državljanstva", rekao je Musa.

Drugi pomoćnik Rusmir Cviko je podvukao kako Senada Lulića nema zbog povrede.

"Imao je nezgodnu povredu od koje se nije u potpunosti oporavio te nije u punom trenažnom procesu. Nadamo se da ćemo moći računati na njega na oktobarskim utakmicama", rekao je Cviko pa pojasnio i izostavljanje Ermedina Demirovića.

"To je kompleksno pitanje. Demirović ima pravo nastupa za U-21 reprezentaciju i u dogovoru sa selektorom Starčevićem smo odlučili da igra za njih, iako je veliki potencijal. On je definitivno na našem širem spisku. Međutim, vodili smo se našim zahtjevima za mečeve. Svi ti potencijalni kandidati koji se spominju su na našem širem spisku i dalje se prate te ne znači da i ubuduće neće biti na spisku", dodao je.

Musa je govorio i o eventualnim problemima u defanzivi.

"Pojedini defanzivci nemaju internacionalnog iskustva, ali Šunjić i Bičakčić imaju. Većinu svoje karijere igraju za reprezentaciju i u inostranstvu. Imamo određenih problema i tražimo najbolje rješenje za utakmice Lige nacija i baraž. Zato su tu Šerbečić i Saničanin. Italija i Poljska imaju paklene napadače i sigurno je da nas očekuje težak posao", rekao je.

Cviko je govorio o pozivanju igrača koji imaju male minutaže u svojim klubovima.

"Ne bih se složio da recimo Muhamed Bešić nije igrao mjesecima, nisu ni ostali igrali zbog koronavisura. On nije standardan, ali zbog ranijih nastupa je zaslužio da bude tu i procijenili smo da treba biti dio ovog tima. Anel Šabanadžović je jedan od naših najperspektivnijih mladih igrača. Ima još pravo igrati u U-21 selekciji te je stav i mišljenje stručnog štaba da se okrenemo mlađim igračima. Dvoumili smo se između Demirovića i Šabanadžovića te se na kraju ipak odlučili za Anela. Ponavljam, minutaža ne mora uvijek biti presudna", pojasnio je Cviko.

Musa se ne slaže da je više od dva igrača iz Premijer lige BiH zaslužilo poziv na ogromnom spisku na kojem se nalazi čak 27 imena.

"Prema nekom dosadašnjem iskustvu smo pokazali da pratimo našu ligu. Dosta je bitno da ti igrači budu i konkurentni, a ne samo broj na spisku. U ovom trenutku Cipetić može konkurisati za prvi sastav, baš kao i Šerbečić. U našoj ligi ima stvarno dobrih igrača i nadam se da će njih više moći igrati za reprezentaciju. U ovom trenutku imamo bolje igrače koji igraju u inostranstvu", rekao je Musa.

Podsjetimo, prvi meč reprezentacije BiH bit će odigran 4. septembra u Firenci s Italijom, dok će 7. septembra Bajevićevi izabranici na Bilinom Polju dočekati Poljsku.