Velika nada Celtica za Klix.ba
7

VIDEO / Bahrudin Atajić: Bila bi mi velika čast igrati u voljenom dresu BiH

Piše: A. K.
Velika nada Celtica, mladi fudbaler Bahrudin Atajić u razgovoru za naš portal izrazio je želju da jednog dana zaigra u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Atajić u dresu škotskog giganta
Atajić u dresu škotskog giganta
Atajićev životni put sličan je putu koji su imali mnogi bh. igrači novije generacije. Njegovi roditelji su iz rodne Bosanske Gradiške sa sinom i kćerkama izbjegli krajem ratne 1992. godine. Konačna destinacija porodice koja je pobjegla iz ratnog vihora bila je Švedska. Svoj dom u mirnom bosanskom gradiću zamijenili su izbjegličkim kampovima, a u jednom od njih, u gradiću Figelholmu, 1993. godine je rođen Bahrudin.

Sportski korijeni

Mladi napadač škotskog Celtica je odrastao u pravoj sportskoj porodici. Otac i stariji brat su se bavili fudbalom, a sestre su bile rukometašice.

"Fudbal mi je u krvi. Mislim da mi je otac Jusuf dao loptu čim sam se rodio", priča Atajić za naš portal.

Kada je imao 4,5 godine otac ga je upisao u fudbalsku školu Malmea, gdje mu je brat igrao u generaciji slavnog Zlatana Ibrahimovića i Nilsa Markusa Rosenberga, današnjih reprezentativaca Švedske.

"U Malmeu sam bio do 16. godine, kada je stigla ponuda iz Celtica. Ovdje sam već tri godine", rekao nam je Atajić.

Na okupljanju reprezentacije 2010. godine
Na okupljanju reprezentacije 2010. godine
Mladi fudbaler dobio je priliku trenirati u jednoj od najboljih škola fudbala u Velikoj Britaniji.

"Celtic je klub sa velikom historijom, navijačima i rezultatima, koji je mnogima više od kluba. Organizacija je na visokom nivou, gdje svako zna i izvršava svoje zadatke", kaže Atajić i dodaje da su većina igrača u mladim selekcijama Celtica članovi reprezentacija svojih zemalja. Dan mu je ispunjen obavezama, a na treninge ide ujutro i poslijepodne.

Prije tri godine, nakon dolaska u Škotsku, teško je povrijeđen.

"Povreda koja me malo usporila sada je prošlost. Napukla mi je kost na zglobu, ali nemam više problema s tim", rekao je Atajić.

Samaras optimista pred Zenicu

Početkom ove godine potpisao je novi ugovor sa Celticom, što mu je podstrek da radi još bolje kako bi iskoristio priliku kada mu se ukaže. U posljednje vrijeme redovno se nalazi među 18 igrača Celtica za utakmice domaćeg prvenstva. Pitanje je dana kada će dobiti priliku da istrči na teren.
Na utakmici Švedska - BiH u Štokholmu
Na utakmici Švedska - BiH u Štokholmu
"Nadam se da ću dobiti šansu u nekoj od narednih utakmica i da će mi trener uskoro pružiti priliku", rekao je Atajić, saigrač grčkog napadača Samarasa, od kojeg će nam prijetiti najveća opasnost na Bilinom Polju. Sa grčkim napadačem je razgovarao o utakmici u Zenici.

"Pričali smo malo o utakmici i ja sam mu objasnio šta ga čeka u Zenici. On je optimista", rekao je Atajić.

Glasgow je nekoliko godina bio dom i bivšeg reprezentativca Saše Papca, ali se nikada nisu sreli.

"Nažalost, nisam imao priliku upoznati Papca. On je bio u 'pogrešnom' klubu iz Glasgowa", našalio se Atajić i dodao da bi mu to bila čast, jer je veliki sportista.

Atajić je svojevremeno bio na okupljanju mlađih kategorija naše reprezentacije, ali je na tome ostalo. Za naš portal kaže da bi mu velika čast bila igrati za dres svoje reprezentacije.

"Otkako znam za sebe, znam i za 'Zmajeve'. Bila bi mi velika čast igrati pored Miralema Pjanića, Edina Džeke i drugih u voljenom dresu", rekao je Atajić koji ima državljanstvo Bosne i Hercegovine. Ističe da nikada nije igrao za drugu reprezentaciju i da nema potrebe da mijenja sportsko državljanstvo.

"Mislim da mogu doprinijeti reprezentaciji, ali selektor Vlado Jagodić i ja moramo imati isto mišljenje", rekao je Atajić, koji je bio pozvan na okupljanje prošle godine, ali nije mogao doći jer nije bio FIFA-in termin pa ga Celtic nije želio pustiti.

Kaže da je bilo kontakta iz švedskog saveza, ali da je njegov odgovor vrlo jednostavan. Samo Bosna i Hercegovina.