Nogomet
8

Austrija: Među osumnjičenima za namještanje utakmica i Sanel Kuljić

FENA
Austrijsko državno tužiteljstvo objavilo je u ponedjeljak kako se među osumnjičenima za namještanje nogometnih utakmica u prvoj i drugoj tamošnjoj ligi nalazi i bivši austrijski reprezentativac Sanel Kuljić, te donedavni igrač prvoligaša Groediga Dominque Taboga.

Uz Kuljića i Tabogu osumnjičeno je "još nekoliko osoba", ali tužiteljstvo u Grazu nije željelo objaviti još detalja jer je istraga u toku.

Kuljić je tokom karijere odigrao 20 utakmica za austrijsku reprezentaciju, te je kao igrač Rieda 2006. godine bio najbolji strijelac austrijske prve lige. Igračku je karijeru završio 2012. Taboga je do novembra prošle godine bio igrač Groediga prije nego što mu je Austrijski nogometni savez izrekao kaznu doživotne zabrane nastupa zbog umiješanosti u skandal zbog namještanja utakmica.

U novembru prošle godine objavljeno je kako je tokom proteklih sedam godina 17 utakmica u prvoj i drugoj austrijskoj ligi bilo namješteno. U devet od tih 17 utakmica igrao je Kapfenberger, klub koji je 2012. ispao iz prve austrijske lige.