Nogomet
40

Atletico Madrid od naredne sezone na stadionu kojeg smatraju ekološkim remek-djelom

Klix.ba
Foto: Screenshot YouTube
Foto: Screenshot YouTube
Kako god se zvao novi stadion Atletico Madrida, to će biti struktura sa dodacima pogodnim za okolinu koja je namijenjena budućim generacijama, piše Marca.

Napuštanjem historijskog stadiona Vicente Calderon, Jorgandžije će od naredne sezone igrati na novom stadionu koji će biti napravljen na Olimpijskom stadionu Peineta u Madridu.

Novi stadion će sadržavati solarne panele koji će grijati vodu i time smanjivati korištenje struje i plina što zauzvrat reducira emitovanje ugljendioksida za čak 18,19 tona, a to je jednaka količina koju 1000 stabala apsorbira tokom jedne godine.

Također, kišna voda će se koristiti kako bi navodnjavala travnjak i čistila stadion, a skupljat će se uz pomoć četiri spremnika koji skupa mogu sadržavati 620 kubnih metara vode.

Ovo će ujedno biti i prvi stadion koji sadrži samo LED svjetla koja će ugraditi kompanija Philips. To je moderna tehnologija koja ne koristi živu i traži 30 posto manje elekrtične energije. Ovim se smanjuje i potrošnja na održavanju, jer LED sijalice traju duže od tradicionalnih.