Meč vrijedan 200 miliona
63

Aston Villa porazila Derby na Wembleyju i vratila se u Premiership

Piše: K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Ekipa Aston Ville porazila je Derby u finalu play-offa engleskog Championshipa na Wembleyju rezultatom 2:1 te se tako nakon tri godine vratila u Premiership.

Aston Villa je u polufinalu nakon dvije utakmice bila bolja od WBA-a, dok je Derby u svom polufinalnom duelu bio bolji od Leedsa. U meču u kojem pobjeda donosi zaradu od 200 miliona eura, na kraju su pobjednici bili igrači Ville koji će od naredne sezone igrati u najelitnijem nogometnom takmičenju u Engleskoj - Premiershipu.

Prvo poluvrijeme proteklo je u poprilično opreznoj igri i s jedne i s druge strane, a kada se činilo da će prva dionica igre završiti bez pogodaka, Aston Villa je stigla u vodstvo. Igrala se 44. minuta kada centaršut Elmohamadyja s desne strane u pogodak pretvara El-Ghazi.

To je bio rezultat prvog poluvremena, a drugi pogodak za Aston Villu, kojim su stigli na korak od povratka u društvo najboljih, postigao je McGinn u 59. minuti. Derby je u tim trenucima izgledao bezidejno, no nadu da se mogu vratiti u meč donio im je Waghorn koji u 81. minuti pogađa za 2:1.

Ekipa Franka Lamparda svim silama je krenula prema golu Ville i pogotku koji bi im osigurao produžetke, no u završnici akcija nisu bili smireni i nekoliko opasnih napada završilo je lošim centaršutevima i nakon posljednjeg sudijskog zvižduka uslijedilo je veliko slavlje igrača i navijača Aston Ville.

Pored Aston Ville, sljedeće sezone u Premiershipu igrat će ekipe Norwicha i Sheffield Uniteda.