Legendarni Kolumbijac
5

Asprilla: Shearer mi je zatvorio oko aparatom za gašenje požara dan pred duel s Arsenalom

F. Z.
Faustino Asprilla (Foto: EPA-EFE)
Faustino Asprilla (Foto: EPA-EFE)
Legendarni kolumbijski nogometaš Faustino Tino Asprilla prisjetio se u razgovoru s Fabijom Cannavarom anegdota iz vremena kada su obojica nosili dres Parme.

Fantastični napadač nosio je dres Parme od 1992. do 1996. godine, a potom je otišao u Newcastle, da bi se u redove Mljekara vratio u sezoni 1998/1999.

"Bili smo grupa luđaka, tu si bio ti, Melli, Stoichkov, Crippa i Gigi Buffon. Nevio Scala nas je uvijek tjerao da ujutro šetamo i jednom sam bio toliko pospan da sam upao u jezero. Sjećam se da smo se kladili da li će Antonio Benarrivo skočiti u zaleđeni bazen. Sakupili smo pet miliona lira i on je skočio", prisjetio se Asprilla.

Prisjetio se i kada je on skočio u bazen nakon povratka u redove Parme, dok je trener bio Alberto Malesani.

"Skakanje je bilo strogo zabranjeno i Malesani je išao od sobe do sobe kako bi našao tragove vode i saznao ko je to uradio. Međutim ja sam ušao u svaku sobu i ostavio tragove. Uspio sam se izvući. Jednog dana Malesani me pozvao i rekao mi da se moram promijeniti. Izdržao sam dva dana, a onda sam se vratio u svoje normalno stanje. Sjedili smo za stolom i Mussi je bio s moje desne strane, a Crespo i Veron s lijeve. Uzeo sam komad mesa, stavio ljuti sos i ponudio Crespa. Prodao sam mu foru, a potom me počeo vrijeđati", kaže Asprilla i dodaje:

"Imali smo rekuperaciju jedan dan i saigrači su mi rekli: 'Dođi ovamo, ima pet ili šest djevojaka.' Dobro smo se zabavili do pet ujutro."

Ipak, najgora šala koje se sjeća bila je na njegov račun, a u glavnoj ulozi bio je najbolji strijelac u historiji engleskog Premiershipa - Alan Shearer.

"Bili smo u Londonu uoči utakmice s Arsenalom i ja sam razgovarao na telefon s djevojkom. Čuo sam da neko kuca na vrata. Rekao sam djevojci da sačeka, provirio sam, a Shearer me je poprskao iz aparata za gašenje požara. Nisam ništa vidio. Trčao sam po sobi. Dan poslije, nekoliko sati prije utakmice, ništa nisam mogao vidjeti", rekao je Asprilla.