{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Asocijacija sportskih novinara FBiH traži od NS BiH da uvede mixed zonu u Premijer ligu

19.11.2018. u 22:48
2
8
Asocijacija sportskih novinara FBiH traži od NS BiH da uvede mixed zonu u Premijer ligu
2
Asocijacija sportskih novinara FBiH traži od NS BiH da uvede mixed zonu u Premijer ligu
Foto: Twitter
Asocijacija sportskih novinara Federacije Bosne i Hercegovine uputila je prijedlog Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine za uvođenjem obavezne mixed zone na stadionima na kojima se igra Premijer liga BiH.
"Poštovani, obraćamo vam se s prijedlogom uvođenja obavezne Mixed zone za sve premijerligaške utakmice kroz koje bi se u skladu sa svjetskim standardima konačno omogućio normalan rad sportskih novinara u BiH i pospješilo izvještavanje sa utakmica, dodatno popularisala domaća liga, te otvorila mogućnost za veći broj radnih mjesta za sportske novinare u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Naime, prateći trendove rasta digitalnih medija svjedoci smo porasta interesa novinara za Premijer ligu BiH, kao i daleko bržeg protoka ponekad i neprovjerenih informacija, na šta su klubovi u najvećem dijelu odlično reagovali formiranjem i pojačavanjem svojih službi za odnose s javnošću.

Klubovi su, što je za svaku pohvalu, preuzeli kontrolu nad informacijama koje se plasiraju u javnost, ali se kao kontraefekat stvorio vakuum u pristupu igračima, kao najbitnijim i najinteresantijim akterima u sportu. Većina klubova danas ne dozvoljava pristup igračima van terena, te je praktično nemoguće doći do komentara igrača nakon utakmica, osim na press konferencijama gdje uglavnom izjave daju treneri.

Aktivnosti klubova su u svakom slučaju pozitivne, ali profesionalizacija službi za medije bi se morala sprovesti do kraja i u potpunosti prihvatiti UEFA standarde, a ne samo djelomično stvarajući na taj način atmosferu totalitarnog režima zatvorenog za nezavisne medije.

Nemogućnost pristupa igračima nakon utakmica, stvorila je više problema u sportskom novinarstvu i izvještavanju sa utakmica. Uz jednoobrazna, u svakom mediju jednaka, pristrasna i često neobjektivna saopćenja klubova, stvara se duh diktature, a individualnost i kompetitivnost medija u kvalitetu sadržaja potpuno je eliminisana. Time se uništava i mogućnost svakog medija da napreduje ulaganjem u vlastite kvalitete.

Da je stvar alarmantna i zaista stvara problem profesiji sportskog novinara govori i činjenica da većina medija više uopće nema potrebu za dopisničkom mrežom, jer je posao dopisnika u potpunosti deplasiran nepostojanjem zvanične zone za pristup igračima na licu mjesta. Ovim je ugroženo preko 100 radnih mjesta dopisnika za desetak vodecih medija u deset gradova BiH u kojim se igra Premijer liga BiH.

Zbog svega ovoga, molimo NS BiH da adekvatno odgovori na aktuelnu situaciju i u skladu sa UEFA standardima propise obaveznu mixed zou na svim premijerligaškim utakmicama", poručili su iz Asocijacije sportskih novinara Federacije Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: