Od Trebinja do Stokea
79

Asmir Begović, nogometni golman koji je mogao biti hokejaš

Klix.ba
Asmir Begović (Foto: AFP)
Asmir Begović (Foto: AFP)
Bh. reprezentativni golman Asmir Begović briljira u Premiershipu. Odličnim partijama u dresu Stoke Cityja, ovaj Trebinjac na sebe je skrenuo pažnju velikih klubova.
Begović u susretu protiv Manchester Uniteda (Foto: AFP)
Begović u susretu protiv Manchester Uniteda (Foto: AFP)
Prvi golman Stokea ima onoliko ponuda koliko je ove sezone primio golova na Britannia stadionu. Mnogi klubovi ga žele među svojim stativama. Kao domaća ekipa, Stoke je ove sezone primio samo sedam golova, što je rekord lige. U isto vrijeme, Begović je upisao najviše utakmica bez primljenog gola, njih devet od 21.

Manchester United i Arsenal su već upozoreni da ne šalju ponude za Begovića u januarskom prelaznom roku. Ipak, Chelsea je to ponovo uradio početkom ove sedmice. Prvi put, Plavci iz Londona ponudili su pet miliona eura za ovog mladog golmana u augustu 2010. godine, samo šest mjeseci nakon što je bh. reprezentativac napustio Portsmouth.

Interes Uniteda, Arsenala, Chelseaja...

Sada Begović vrijedi 15 miliona eura. Ipak, kaže, fokusiran je na igre svog tima i učenje od trenera Tonyja Pulisa.

Begović protiv napadača Chelseaja Fernanda Torresa (Foto: AFP)
Begović protiv napadača Chelseaja Fernanda Torresa (Foto: AFP)
“Bilo je to uznemirujuće vrijeme kada je došla ponuda Chelseaja, jer sam ovdje bio tek nekoliko mjeseci, tako da je bilo puno nemira. Tek što sam sa porodicom preselio na jug, već je došla prilika da se vratimo na sjever", kazao je Begović za britanski The Telegraph.

Međutim, kaže Begović, sve je riješeno na najbolji mogući način i on je ostao na Britannia stadionu. U Stokeu insistiraju da Begović neće biti dio januarskog prelaznog roka ali, naljeto, bit će to druga situacija.

"Laska mi interes velikih klubova. Međutim, ja sam sretan u klubu sa kojim imam dugogodišnji ugovor", kazao je Begović koji je svoju rodnu zemlju napustio kada je imao četiri godine i zajedno sa roditeljima otišao u Njemačku.

“Moji roditelji su mi ispričali sve o Bosni. Nije nimalo lako gledati filmove i dokumentarce koji prikazuju šta se desilo. Još uvijek se vide ožiljci rata, ali smo sada na drugoj strani i možemo ići naprijed", kaže Begović.

Nogomet umjesto hokeja

Šest godina kasnije, on i njegova porodica preselili su u Kanadu. Na njegovom akcentu primijeti se tih sedam godina koje je proveo u Edmontonu, gdje je odbio prijedlog prijatelja da napusti nogomet i počne trenirati hokej na ledu, nacionalni sport u Kanadi.

U susretu protiv Dinama iz Kijeva u okviru Evropske lige (Foto: AFP)
U susretu protiv Dinama iz Kijeva u okviru Evropske lige (Foto: AFP)

“Vidio sam da hokejaši često dobiju potres mozga u igri tako da sam shvatio da to nije za mene", kaže ovaj 25-godišnji golman.

Umjesto toga, slijedio je svog oca Amira i postao golman.

"Počeo sam trenirati dok sam bio u Njemačkoj i Kanadi. Otac me trenirao u djetinjstvu i to sam naslijedio od njega. Nastavio sam u Edmontonu igrajući za lokalne timove", pojašnjava Begović.

Putovanje na Otok

Godine 2005., kada je doživio punoljetstvo, Begović je otputovao u Englesku na probu u Tottenhamu i Portsmouthu.

“U Portsmouthu se sve brzo desilo i ostao sam šest i po godina", dodaje Begović. Međutim, iako je bilo svijetlih trenutaka, Portsmouth je zbog finansijske krize nisko pao. Odlučili su prodati svog golmana Stokeu za četiri miliona eura krajem januara 2010. godine.

Begović sa selektorom reprezentacije BiH Safetom Sušićem i reprezentativcem Sejadom Salihovićem (Foto: Klix.ba)
Begović sa selektorom reprezentacije BiH Safetom Sušićem i reprezentativcem Sejadom Salihovićem (Foto: Klix.ba)
“Teško je vidjeti kako se još uvijek bore nakon toliko vremena", kazao je Begović za svoj bivši klub, koji se trenutno takmiči u trećoj ligi engleskog nogometa i u bezizlaznoj su finansijskoj dubiozi.

Već sutra protiv Chelseaja Begović će imati priliku još jednom pokazati da je trenutno najbolji golman Premiershipa.