Upisao 250. nastup
56

Asmir Begović do kraja sezone postaje balkanski rekorder po broju nastupa u Premiershipu

Piše: E. B.
Asmir Begović (Foto: EPA-EFE)
Asmir Begović (Foto: EPA-EFE)
Asmir Begović je u jučerašnjem porazu od Evertona (2:0) upisao 250. nastup u engleskom Premiershipu, a ukoliko ostane zdrav, do kraja sezone će postati igrač sa Balkana sa najviše nastupa u elitnom rangu engleskog nogometa.

Rekorder po broju nastupa igrača sa Balkana u Premiershipu drži Branislav Ivanović koji je u dresu Chelseaja ukupno nastupio 261 put.

Begović je 250 puta igrao u Premiershipu u dresovima Portsmoutha, Stokea, Chelseaja i Bournemoutha, te mu za obaranje rekorda treba još samo 12 utakmica. Do kraja sezone ostalo je još 16 kola, te je naš reprezentativac sve bliže obaranju rekorda.

Samo još pet igrača sa Balkana je sakupilo više od 200 nastupa u Premiershipu, a to su Turci Muzzy Izzet (248) i Kerimoglu Tugay (233), Bugarin Dimitar Berbatov (229), Rumun Dan Petrescu (215) i Srbijanac Nemanja Vidić (211).

Što se tiče igrača iz naše zemlje, osim Begovića u Premiershipu su zaigrala još četiri igrača. Edin Džeko je nastupio 130, Sead Kolašinac 38, Muhamed Bešić 37, a Muhamed Konjić 16 puta.