Premiership
120

Arsenal zaustavio Unitedovu strašnu seriju, Kolašincu 90 minuta

Piše: N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Arsenala pobijedili su na Emiratesu u okviru 30. kola Premiershipa ekipu Manchester Uniteda rezultatom 2:0 i tako se vratili trijumfima nakon remija s Tottenhamom u prošlom kolu.

S druge strane, zaustavljena je Unitedova strašna serija budući da su Crveni vragovi doživjeli tek prvi poraz u ligi od dolaska Ole Gunnara Solksjera na klupu, a prekinut je i niz od devet uzastopnih pobjeda u gostima.

Izuzetno uzbudljivo prvo poluvrijeme otvorio je Romelu Lukaku sjajnim udarcem već u devetoj minuti, kada je pogodio prečku Arsenalovog gola.

Kazna je uslijedila samo tri minute kasnije. Granit Xhaka je uputio udarac iz daljine, lopta je imala čudnu putanju, prevarila golmana i završila u mreži.

Krenuo je United žestoko po izjednačenje. Fred je u 19. minuti pogodio stativu, a Bernd Leno je u 36. sjajnom odbranom zaustavio obećavajući udarac Lukakua pa je prvo poluvrijeme okončano rezultatom 1:0.

Da ovo nije dan Lukakua, potvrđeno je i šestoj minuti nastavka, kada ga je opet zaustavio Leno.

Kao preslikano iz prvog dijela, uslijedila je nova kazna. Ovaj put je Fred povukao protivnika na pod, a sudija Jonathan Moss dosudio penal. Pierre-Emerick Aubameyang je hrabro izveo penal po sredini gola i udvostručio prednost Arsenala.

Od Uniteda više nismo ništa vidjeli, a na kraju su dobro i prošli budući da je Alexandre Lacazette u 71. minuti bio neprecizan iz dobre situacije pa promjene rezultata više nije bilo.

Bh. reprezentativac Sead Kolašinac je odigrao odlično svih 90 minuta u dresu pobjedničke ekipe.

Arsenal je s večerašnjom pobjedom ujedno i prestigao United na tabeli Premiershipa. Sada su Topnici na četvrtom, a Crveni vragovi na petom mjestu s dva boda manje od današnjeg rivala.

Tabela: