Napravili su promjenu
61

Arsenal uklanja tradicionalni grb s dresa, evo šta će ga zamijeniti

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometni klub Arsenal odlučio je za narednu sezonu napraviti značajnu promjenu i s domaće garniture dresova ukloniti tradicionalni grb na koji smo kroz godine navikli.

Kako javljaju britanski mediji, rukovodstvo Arsenala je odlučilo da naredne sezone domaću garnituru dresova krasi samo top, što je slučaj s dresom u kojem je ekipa nedavno igrala protiv Bayerna u Ligi prvaka.

To znači da tradicionalni klupski grb, na kojem je prikazan top i natpis 'Arsenal', neće biti u upotrebi nakon dugog niza godina.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Kako piše The Athletic, ovaj potez nije motiviran samo popularnošću topa, već i željom da se odražava bogata historija, kultura i tradicija kluba.

Arsenalov potez nije prvi takve vrste, jer je Liverpool prije nekoliko godina koristio pticu koja je simbol kluba, popraćenu slovima LFC umjesto svog uobičajenog grba.

To će biti prvi put da Arsenalov domaći dres ima samo top na sebi od sezone 1977/78. U sezoni 1989/90. korišten je top, ali "AFC" je također bilo ispisano na majici.

Nejasno je kakva će biti budućnost grba, ali The Athletic tvrdi da grb ne ide nigdje jer ostaje sastavni dio klupskog identiteta.