Veliki preokret
0

Arsenal šokirao Manchester City u 101. minuti i nakon penala osvojio Community Shield

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Arsenala osvojili su Community Shield (Superkup Engleske) nakon što su danas na Wembley stadionu savladali ekipu Manchester Cityja nakon boljeg izvođenja penala. U regularnom dijelu susreta bilo je 1:1.

Prvak Engleske je od početka utakmice bio premoćan u posjedu lopte, a u 14. minuti su prvi put ozbiljnije zaprijetili kada je iz daljine pucao Rodri. Arsenal je odgovorio u 26. minuti. Havertz je prvo pucao nakon povratne lopte Whitea, ali mu je odbranio Ortega, dok je odbijenu loptu Martinelli poslao u blok.

I u nastavku prvog poluvremena gledali smo izuzetno nervoznu utakmicu s dosta žutih kartona, a četiri minute prije odlaska na odmor Ortega je opet odbranio udarac Havertza.

City je prvi zaprijetio u drugom poluvremenu nakon uigrane akcije, ali je Stones glavom nakon kornera pucao tačno u Ramsdalea. Nije drugo poluvrijeme obilovalo prilikama te se u činilo kako bi regularni dio meča mogao biti okončan bez pogodaka.

Ipak, u 77. minuti City dolazi u vodstvo. Bila je to odlična kontra Cityja kada se lopta na kraju odbila do Palmera na desno krilo. Mladi Englez se namjestio i odlično lijevom nogom neobranjivo pogodio dalji ugao Arsenalovog gola.

Pokušavali su Topnici da se nametne do kraja utakmice kako bi došli do izjednačenja, a u tome su uspjeli tek u 11. minuti sudijske nadoknade. Trossard je pucao nakon kratko izvedenog kornera, lopta se odbila od Akanjija i prevarila golmana Ortegu te ušla u mrežu.

Topnicima kao da je to dalo krila pa su bili bolji u penalima te na kraju osvojili prvi trofej u novoj sezoni. U penalima je bilo je 4:1 za Arsenal čiji su igrači pogodili sva četiri udarca s bijele tačke (Odegaard, Trossard, Saka i Vieira), dok je samo Silva bio precizan kod Cityja. Penale nisu iskoristili De Bruyne i Rodri.

Arsenal je tako došao do 17. trofeja Superkupa Engleske te se primakao rekorderu Manchester Unitedu (21 naslov).

Rezultat regularnog dijela susreta i strijelci:

Manchester City - Arsenal 1:1 (Palmer 77' - Trossard 90+11')