Utakmica 19. kola
68

Arsenal šokantno izgubio od West Hama i ispustio prvo mjesto na tabeli Premiershipa

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši West Hama pobijedili su na Emirates stadionu u okviru 19. kola Premiershipa favorizovanu ekipu Arsenala rezultatom 2:0 te su se upisavši treću uzastopnu pobjedu probili na šesto mjesto prvenstvene tabele.
Utakmica je odlično krenula po goste budući da je Souček već u 13. minuti postigao pogodak za West Ham. Međutim, ovaj gol je izazvao brojne kontroverze budući da je bilo upitno da li je lopta izašla van okvira terena prije nego što je asistent Bowen uposlio Součeka.

Arsenal je odmah krenuo žestoko po izjednačenje. Potpuno su preuzeli kontrolu utakmice te su stvorili veliki broj prilika, ali nisu uspjeli postići pogodak. Poluvrijeme je tako okončano rezultatom 1:0 za West Ham.

Gotovo identično kao u prvom poluvremenu, West Ham brzo stiže do drugog pogotka. Ward-Prowse je dobro ubacio s lijeve strane, a najvisočiji u šesnaestercu domaćih bio je Mavropanos koji glavom postiže pogodak. Nije ga slavio jer je u prošlosti nosio dres upravo Arsenala.

Još žešće nego u prvom poluvremenu Arsenal je krenuo po barem izjednačenje, ali lopta jednostavno nije htjela u gol nakon brojnih šansi koje su stvorili iz ogromnog posjeda lopte. West Ham je mogao postići i treći pogodak, ali je Raya odbranio penal Benhrami. Ostalo je konačnih 2:0 za West Ham pa je Arsenal tako izgubio prvo mjesto na tabeli koje je držao do ovog kola.

Trenutno su na drugom mjestu Premiershipa s dva boda manje u odnosu na lidera Liverpoola, dok se West Ham probio na šestu poziciju. U narednom kolu Arsenal gostuje Fulhamu, dok će West Ham dočekati Brighton.

Rezultat i strijelci:

Arsenal - West Ham 0:2 (Souček 13', Mavropanos 55')

Tabela: