Premiership
2

Arsenal savladao Watford, Čech odbranio penal i upisao se u historiju lige

Piše: E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometaši Arsenala su u 30. kolu engleskog Premiershipa savladali Watford rezultatom 3:0 i na taj način prekinuli niz od tri uzastopna poraza.

Nakon što su pognute glave napuštali teren protiv Totenhama (1:0), Manchester Cityja (3:0) i Brightona (2:1), Topnici su konačno stigli do teško zaslužene pobjede.

Arsenal je poveo već u 8. minuti. Özil je ubacio loptu iz slobodnog udarca sa lijeve strane, a Mustafi glavom šalje loptu u mrežu za 1:0. Topnici su mogli udvostručiti prednost u 27. minuti, no Özil se nije najbolje snašao pred golom gostiju.

Watford je u prvom poluvremeu iao dvije prilike za izsjednačenje, no Čechova mreža se nije tresla nakon udaraca Pereyre i Richarlisona.

U 59. minuti na semaforu je stajalo 2:0. Mkhitaryan je sjajno uposlio Aubameanga koji je izašao sam na Karnezisa, rutinski ga je zaobišao i poslao loptu u praznu mrežu.

Watford je najbolju priliku za izjednačenje imao u 61. minuti kada je dosuđen penal za njih, no Deeneyjev šut sa bijele tačke je odbranio Čech. Ne samo da je ovo bio prvi odbranjeni penal za češkog golmana nakon 16 neuspješnih pokušaja, već je na taj način i odigrao 200. utakmicu u Premiershipu u kojoj nije primio pogodak, čime je postao rekorder.

Čech nije primio pogodak na 162 utakmice u dresu Chelseaja i 38 u dresu Arsenala.

Taj promašaj je kažnjen u 77. minuti kada je Aubameyang uzvratio asistenciju Mkhitaryanu, a Armenac uz veliku pomoć Karnezisa postavlja konačnih 3:0.

Sead Kolašinac je igrao svih 90 minuta u redovima Arsenala.

Tabela: