Londonski derbi
19

Arsenal protiv Chelseaja u finalu Evropske lige koje mnogi smatraju "najgorim svih vremena"

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Olimpijski stadion u Bakuu (Azerbejdžan) večeras će biti domaćin finala Evropske lige u kojem će londonski derbi odigrati Chelsea i Arsenal.

Finale Evropske lige koje se ove godine igra u Azerbejdžanu izazvalo je puno polemike evropske javnosti, a mnogi smatraju da je ovo jedno od najgore organizovanih finala i da je UEFA napravila veliku grešku što je organizaciju prepustila državi koja se nalazi na samoj istočnoj granici između Evrope i Azije.

Arsenal i Chelsea u ovom susretu ne mogu računati na veliku podršku navijača iz Londona i Engleske jer je Baku udaljen čak 4.000 km od Otoka, a oba kluba dobila su mizeran broj karata za stadion koji ima 68.000 sjedećih mjesta. Kao razlog takve odluke, iz UEFA-e su objasnili da aerodrom u ovom gradu dnevno može primiti samo 15.000 putnika, zbog čega su organizatori navijačima predložili da dolete u Tbilisi i da vozom dođu do Bakua u putu koji traje čak 12 sati. Također, Baku ima veliki problem sa smještajnim kapacitetima, što je jedan od glavnih razloga dovođenja u pitanje legitimiteta odluke da se u Azerbejdžanu igra finale Evropske lige.

"Zašto Baku? Postoje ljudi koji tamo žive. Oni vole nogomet. Moramo razvijati nogomet u svakom dijelu Evrope, ne samo u Engleskoj i Njemačkoj. Mislite li da navijači u Bakuu ne zaslužuju vidjeti nogomet uživo zbog toga?", rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin u obrazloženju odluke da se finale igra u ovoj državi.

No, vratimo se zelenom terenu i onome što gledaoce očekuje od 21 sat po srednjoevropskom, a od 23 sata po vremenu u Azerbejdžanu, što je još jedna bizarnost kada je riječ o ovoj utakmici, jer će finale biti završeno najranije sat poslije ponoći.

Chelsea je nedavno okončanu sezonu u Premiershipu završio na trećem mjestu, čime su ispunili glavni cilj kluba za ovu sezonu - plasman u Ligu prvaka. S druge strane, Arsenal je sezonu završio na petom mjestu i osvajanje Evropske lige u ovom trenutku izgleda kao imperativ za Topnike koji bi bez nastupa u Ligi prvaka naredne godine doživjeli veliki finansijski gubitak.

Arsenal će u ovom meču, pored povrijeđenih igrača, biti oštećen za igranje Armenca Henrikha Mkhitaryana koji je odlučio da zbog lične sigurnosti ne putuje u Azerbejdžan. Poznato je da Armenija i Azerbejdžan nisu u dobrim odnosima, ali i pored činjenice da država domaćin i UEFA garantuju sigurnost igraču Arsenala, njegova odluka bila je da neće doći u Baku.

Pored njega, trener Arsenala Unai Emery neće moći računati na od ranije povrijeđene Hectora Bellerina i Aarona Ramseyja, dok će strateg Chelseaja Maurizio Sarri biti lišen usluga N'goloa Kantea, Rubena Loftus-Cheeka i Antonija Rudigera.

U utakmicama koje su ove sezone odigrane u Premiershipu, obje ekipe upisale su pobjedu na domaćem terenu. Chelsea je na početku sezone slavio na Stamford Bridgeu 3:2, dok je Arsenal na Emiratesu bio bolji uz rezultat 2:0. Možda i najveća prednost Arsenala u ovom meču jeste činjenica da je trener Unai Emery do sada tri puta osvojio ovo takmičenje, dok Maurizio Sarri u svojoj karijeri nije osvojio nijedan trofej.

Meč u Bakuu ujedno će biti i posljednji u karijeri legendarnog Petra Cecha koji je sredinom sezone odlučio završiti karijeru, a zanimljivo, oproštajni meč igrat će protiv kluba u kojem je stekao slavu i u kojem će naredne sezone vrlo vjerovatno raditi kao sportski direktor. Ipak, bez obzira na to, trener Emery je rekao da osjeća veliko poštovanje prema Čehu te da će on biti prvi izbor na golu.

Posljednji meč u dresu Chelseaja trebao bi odigrati i najbolji igrač Plavaca - Eden Hazard koji će u narednom mjesecu postati novi igrač Real Madrida, a u izjavi prije utakmice Belgijanac je rekao da bi osvajanje Evropske lige bilo savršen način da se oprosti od navijača ovog londonskog kluba. Također, moguće je da ovo bude posljednji susret trenera Maurizija Sarrija na klupi Plavaca jer bi prema pisanju italijanskih medija od sljedeće sezone trebao biti trener Juventusa.

Finale Evropske lige između londonskih rivala Arsenala i Chelseaja garantuje spektakularnu utakmicu, a pobjednik će biti samo jedan. Da li će Topnici spasiti sezonu i osvajanjem evropskog trofeja izboriti prijeko potrebno igranje u Ligi prvaka ili će Maurizio Sarri osvojiti prvi evropski trofej, saznat ćemo u utakmici koja počinje večeras u 21 sat.