Evropska liga
7

Arsenal protiv Atletica u emotivnom meču za Wengera, Marseille dočekuje Salzburg

Piše: O. T.
Mesut Ozil (lijevo) i Antoine Griezmann. (Foto: EPA-EFE)
Mesut Ozil (lijevo) i Antoine Griezmann. (Foto: EPA-EFE)
Arsene Wenger će večeras od 21:05 sati u prvoj polufinalnoj utakmici Evropske lige voditi svoj posljednji evropski meč na Emiratesu kao trener Arsenala, a njegov protivnik je Atletico Madrid. Bit će to emotivan meč za "Profesora" koji je potvrdio odlazak s klupe Topnika. U isto vrijeme Marseille će ugostiti senzaciju Evropske lige ekipu Salzburga.

Wenger je prošlog petka najavio da će na kraju sezone napustiti Arsenal u koji je stigao 1996. godine. Time je najavljen kraj jedne velike ere u Arsenalu, klubu čiju je historiju promijenio upravo Wenger.

Francuski stručnjak će večeras igrati svoj posljednji evropski meč na domaćem terenu kao trener Arsenala, a pred sobom ima najtežu moguću prepreku u ovom takmičenju - Atletico Madrid.

Polufinale, prva utakmica: Arsenal - Atletico Madrid (21:05, Emirates, BHRT)

* revanš 3. maja

Arsenal je ionako imao ogroman motiv da osvoji ovo takmičenje, jer samo tako može izboriti plasman u Ligu prvaka naredne sezone, a Wengerov odlazak je dodatan motiv da se nokautiraju Madriđani kojima se opravdano daje uloga favorita u ovom dvomeču.

Ostaje da se vidi koliko će Wengerov najavljeni odlazak utjecati na igrače Arsenala u mečevima protiv Atletica, a na konferenciji za medije prije ovog meča Wenger je izjavio da "nije bila njegova odluka kada će tačno najaviti odlazak". Dakle, čak i ako je zaista planirao ići, Wenger nije bio taj koji je odlučio kada će saopćiti tu veliku odluku.

Ovo je prvi susret Arsenala i Atletica u evropskim takmičenjima, a kada je riječ o njihovim nastupima u ovom takmičenju, vrijedi se podsjetiti da je Atletico ovo takmičenje osvajao 2010. i 2012. godine, dok je Arsenal posljednju sezonu u ovom takmičenju (UEFA kup/Evropska liga) igrao u sezoni 1999/2000. kada je u finalu nakon penala poražen od Galatasarayja.

Polufinale, prva utakmica: Marseille - RB Salzburg (21:05 sati, Velodrome)

* revanš 3. maja

Marseille i Salzburg se sastaju treći put ove sezone pošto su igrali grupnu fazu Evorpske lige gdje je uspješniji bio Salzburg koji je u tim mečevima jednom slavio te jednom izvukao remi.

Upravo je Salzburg jedini klub protiv kojeg Marseille u ovoj sezoni Evropske lige nije upisao pobjedu na domaćem terenu. Francuzi imaju šansu da večeras to učine, a trenutno imaju učinak od sedam pobjeda i jednog remija u osam domaćih evropskih mečeva u ovoj sezoni.

Za Salzburg je ovo prvo učešće u polufinalu Evropske lige/UEFA kupa od 1994. godine kada su poraženi u finalu ovog takmičenja.

Marseille je do sada nastupio u pet polufinalnih okršaja u evropskim takmičenjima pri čemu je dva puta gubio i tri puta uspijevao stizati do finala gdje je svaki put bivao poražen. Bitno je spomenuti da je Marseille 1993. godine osvojio Ligu prvaka, ali tada se nije igralo polufinale već su pobjednici grupa direktno išli u finale.