Privukao pažnju
19

Arsenal ozbiljno zagrizao za "zlatnu koku" Feyenoorda

DP
Orkun Kokcu (Foto: EPA-EFE)
Orkun Kokcu (Foto: EPA-EFE)
Vezni nogometaš Feyenoorda Orkun Kokcu navodno je privukao pažnju nekoliko velikih evropskih klubova, a Holanđani bi mogli zaraditi dosta novca, jer je Kokcu vezan ugovorom za ovaj klub sve do 2023. godine.

Daily Mail je objavio da je Arsenal započeo razgovore o potencijalnom transferu tinejdžera vrijednom 26,5 miliona eura, a tehnički direktor Edu ga je označio kao prioritetnog igrača koji bi se u London mogao preseliti na ljeto. Arsenal želi okončati posao prije Evropskog prvenstva, jer će Kokcu nastupiti za reprezentaciju Turske i cijena bi mu u slučaju dobre igre mogla dodatno narasti, navodi football.london.

Ovo je profil mladog nogometaša Feyenoorda.

Ko je Orkun Kokcu?

Rođen je u Haarlemu u Holandiji krajem decembra 2000. godine. Turskog je porijekla i ima starijeg brata Ozana koji trenutno igra za Giresunspor. Nogometnu karijeru je započeo u Holandiji, kao produkt omladinske škole Groningen, prije nego što se priključio omladinskoj akademiji Feyenoorda 2014. godine.

Sa 17 godina, u septembru 2018. debitovao je za prvi tim Feyenoorda u Kup utakmici protiv Gemerta, postigavši gol u velikoj pobjedi (4:0) svoje ekipe.

Tri mjeseca kasnije, debitovao je u Eredivisiji – ponovo veoma uspješno, jer je osim gola upisao i asistenciju u pobjedi svoje ekipe od 4:1.

Kako je igrao od tada?

Njegov dobar nastup na debiju poslije ulaska s klupe osigurao mu je mjesto u startnoj postavi u sljedećoj utakmici, koju je Feyenoord, doduše, izgubio kod kuće od Fortune rezultatom 2:0. Sljedeći put se u startnoj postavi našao u martu protiv Vitessea i Kokcu je ponovo postigao gol u remiju 1:1.

Ukupno, Kokcu je prethodne sezone 11 puta igrao za Feyenoord u Eredivisiji i uspio je postići tri gola. Ove sezone, ustalio se u prvom timu Feyenoorda - nastupio je 27 puta u svim takmičenjima i postigao je tri gola. Osim u Eredivisiji nastupao je i u Evropskoj ligi i tako uspio privući pažnju drugih klubova.

Je li igrao za reprezentaciju?

Kokcu je bio član omladinske reprezentacije Holandije i predstavljao je Holandiju u takmičenjima igrača do 18 i do 19 godina. Međutim, u julu prošle godine najavio je da će igrati za tursku reprezentaciju. Od tada, dva puta je zaigrao za reprezentaciju Turske do 21 godine, računajući i meč u kojem je Turska poražena od Engleske 3:2 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igrača do 21 godine.

Tek se treba pokazati na seniorskom nivou.

Ko je zainteresovan za njega?

Arsenal je jedan u nizu klubova koji prate razvoj Kokcua u Holandiji, a posljednjih mjeseci angažovano rade na njegovom dovođenju. Kokcu je, navodno, također zanimljiv i drugim klubovima iz Evrope, a brojne ekipe s Pirinejskog poluotoka prate njegov napredak.

Koliko on vrijedi i koji mu je status ugovora?

Kokcu je trenutno pod ugovorom u Feyenoordu do 2023. godine. Feyenoord bi, međutim, mogao pustiti svog tinejdžera već ovog ljeta, ali samo u slučaju ponude veće od 26 milioa eura.