Već kuju planove
49

Arsenal je izgubio titulu i Xhaka odlazi iz kluba, spremno je pojačanje od 100 miliona eura

K. H.
Declan Rice i Thomas Partey u posljednjem duelu West Hama i Arsenala (Foto: EPA-EFE)
Declan Rice i Thomas Partey u posljednjem duelu West Hama i Arsenala (Foto: EPA-EFE)
Nogometaš West Hama Declan Rice nalazi se na pragu prelaska u Arsenal i Topnici će za usluge ovog igrača platiti 100 miliona eura, navode britnaski mediji.
Rice se već duži vremenski period nalazi na meti Topnika i Arteta izuzetno cijeni ovog veznog nogometaša, a Fabrizio Romano navodi da je ovaj Englez prva meta Arsenala za ljetni prijelazni rok i da će za njegove usluge platiti 100 miliona eura.

S obzirom na to da će konkurencija u veznom redu biti znatno pojačana, Arsenal će prodati Granita Xhaku, a Švicarac će prema ranijim najavama karijeru nastaviti u Njemačkoj, gdje će ga Bayer Leverkusen kupiti za 15 miliona eura.

Rice ima ugovor s West Hamom do ljeta 2024. godine, no bez obzira na to, Arsenal je spreman odmah platiti ogromno obeštećenje za njegovo dovođenje. Riječ je o igraču koji je u ovoj sezoni odigrao ukupno 47 mečeva za West Ham, a postigao je četiri pogotka te dodao isto toliko asistencija.

Rice je još kao dječak 2013. godine napustio Chelsea i pridružio se omladinskom pogonu West Hama, a za prvi tim je debitovao 2017. godine i od tada se afirmisao u jednog od najboljih veznih igrača u Engleskoj.

Arsenal je u ovoj sezoni dugo bio na čelu Premiershipa i činilo se da bi mogli napraviti senzaciju i osvojiti titulu prvaka, no u finišu sezone su popustili, ispustili pobjede protiv Liverpoola i West Hama, zatim i protiv Southmaptona, nakon čega su izgubili od Manchester Cityja i ispustili prvo mjesto.

Građanima sada treba samo jedna pobjeda u preostala tri meča kako bi i matematički završili ispred Arsenala u ovoj sezoni, no bilo kako bilo, Arteta je spreman da naredne sezone opet napadne prvu poziciju i pojačanje koje je najavljeno je najbolji dokaz toga. Uz to, mediji u Engleskoj navode da će Topnici uz Ricea dovesti i još nekoliko velikih pojačanja.