Htio sve osim nogometa
8

Arnautović: U Interu sam bio kao u zabavnom parku, zanimali su me samo izlasci

D. B.
Marko Arnautović (Foto: EPA-EFE)
Marko Arnautović (Foto: EPA-EFE)
Napadač Bologne Marko Arnautović je priznao da ga je interesovalo sve osim nogometa dok je bio u Interu, a otkrio je i zašto je odabrao svoj aktuelni tim.

Arnautović se vratio u Evropu tokom ljeta te je potpisao dvogodišnji ugovor s Bolognom. Nekadašnji nogometaš West Ham Uniteda i Stoke Cityja je proveo dvije sezone u kineskom Shanghai Portu, a iskustvo igranja ima u Nizozemskoj i njemačkoj Bundesligi.

Na pitanje o tome zašto je potpisao za Bolognu 32-godišnji nogometaš je dao zanimljiv odgovor.

"Siguran sam da su isto pitali igrače Atalante prije nekoliko godina, a pogledajte sada gdje je ta ekipa. To je put, korak po korak", izjavio je Austrijanac.

On je stigao u Inter 2009. godine te je postao dio ekipe trenera Josea Mourinha koja je osvojila trostruku krunu u sezoni 2009/2010. No, zadržao se samo jednu sezonu, a priznao je da su ga uglavnom zanimali izlasci u velikom gradu.

"U Interu sam bio kao dječak u zabavnom parku. Veliki grad, bogat ugovor, veliki šampioni, sve je blještalo. Svaki dan sam bio sretan što gledam šampione, no za mene je bilo važnije da izlazim, dakle, život izvan nogometa. Zanimalo me sve osim nogometa. Nije me zanimalo što su me nazivali lošim momkom. Nakon šest mjeseci sam se počeo fokusirati na nogomet, Mourinho me je natjerao da razumijem neke stvari i da nastavim ozbiljno. No, u intervjuima nikad nisam govorio da sam osvojio trostruku krunu. Bio sam tu, ali 2 posto, kao navijač", kazao je Arnautović.

U 14 odigranih utakmica za Bolognu u Seriji A postigao je šest golova, a njegov utjecaj na tim je veliki.

"Vratio sam se kako bih zatvorio krug, a ne kako bih se osvetio. Moja nova karijera je počela kad sam došao u Stoke, fokusirao sam se na nogomet. Bilo mi je lijepo u Engleskoj, dobio sam ponude iz Rusije, Turske i MLS-a te sam o njima razgovarao s bratom, mojim agentom. Odlučili smo da ih odbijemo. Nakon toga je došla ponuda iz Kine pa sam odlučio započeti novi život. Bili su to sjajni ljudi i tim, Šangaj je bio prelijep. Sve je bilo spremno, posao za moju suprugu, škola za djecu. Onda se pojavila pandemija, živio sam sam dvije godine i bilo je teško. Tokom ljeta sam rekao sebi da se vraćam u Evropu jer želim biti sa svojim najmilijim", riječi su austrijskog nogometaša.

Bologna ga je uvjerila u svoj projekt.

"Javili su mi se u decembru 2020. godine, odbio sam ih jer sam želio završiti svoje putovanje u Šangaju. No, vratili su se, prezentovali mi projekt i nisam mogao reći 'ne'. Razgovarao sam sa Sinišom Mihajlovićem prije Evropskog prvenstva i shvatio sam da je Bologna moj tim", završio je Arnautović.