Neslavan kraj
62

Arda Turan izbačen iz kampa pa se oprostio od reprezentacije

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Svega nekoliko sati nakon što je izbačen iz kampa reprezentacije zbog fizičkog napada na jednog novinara, turski fudbaler Arda Turan (30) zaključio je svoju reprezentativnu karijeru.

Turan je objavio kako nakon 11 godina igranja u nacionalnom dresu završava svoju reprezentativnu karijeru.

"Volim svoju zemlju, svoju zastavu i reprezentaciju. Mnogo puta sam se žrtvovao, ali gotovo je. Napuštam reprezentaciju, neću više igrati za Tursku. Tužno je, ali ne žalim zbog toga," poručio je 30-godišnji veznjak na vanrednoj novinarskoj konferenciji koju je sazvao nakon što je izbačen iz kampa.

Turan se našao u centru pažnje turske javnosti nakon što je u ponedjeljak nakon utakmice protiv Makedonije na aerodromu u Skoplju napravio incident. Prvo je verbalno, a potom i fizički napao jednog novinara optuživši ga da piše lažne vijesti o njemu. Turan je Bilala Mesea uhvatio za vrat pitavši ga ko mu plaća da piše laži.

"Prvo sam mislio da se šali, ali jedan njegov udarac me razuvjerio", kazao je novinar lista Milliyet.

Podsjetimo, na Evropskom prvenstvu u Francuskoj mediji su pisali kako su Arda Turan i još neki igrači zahtijevali premije iako je Turska ispala u prvom krugu takmičenja.

"Ja nisam kao ostali. Prestat ću igrati fudbal ako treba, ali neću dopustiti da se priča o mojoj porodici. Ne pišem ovo kako bih se branio nego kako bih informisao ljude. Rekao sam da nikad neću zaboraviti šta se događalo na EP-u, a onda sam vidio jednog od tih koji je pisao te laži o meni i mojoj porodici" kazao je Turan.

Kada su se smirile strasti, Turan se izvinio, ali samo zbog jedne stvari.

"Žao mi je što sam to učinio u dresu turske reprezentacije. To se nije smjelo dogoditi u avionu turske reprezentacije", poručio je veznjak Barcelone.

"Žalim li još zbog nečega ? Ne, jer nisam zaboravio što je pisao o meni", dodao je.

Turski selektor Fatih Terim je nakon sastanka s čelnicima Turskog fudbalskog saveza izbacio Turana iz reprezentacije. Veznjak Barcelone je brzo sazvao novinarsku konferenciju i objavio kraj reprezentativne karijere.

Turan je za repereznatciju debitovao u augustu 2006. protiv Luksemburga, a sakupio je 96 nastupa i 17 golova.

Turska se trenutno nalazi na četvrtom mjestu grupe I kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine s osam bodova, pet manje od vodeće Hrvatske. Island na drugom mjestu ima 10 bodova, a treća je Ukrajina s osam bodova, ali i boljom razlikom pogodaka. Tursku u nedjelju očekuje gostovanje kod Kosova.